Cetinjska ulica
Foto: Shutterstock/Konstantin Gushcha

Devet stanara Cetinjske ulice dobilo je Grad Beograd pred Prvim osnovnim sudom, jer nije sprečio prekomernu buku sa kojim se građani tog dela Beograda gotovo svakodnevno suočavaju. Prema prvostepenoj presudi Prvog osnovnog suda, Grad je u obavezi da stanarima plati po 120.000 dinara naknade za duševnu bol, kao i još 514.500 dinara za sudske troškove sa zateznom kamatom.

Građani Cetinjske već godina trpe buku niza klubova koji se nalaze u toj ulici, a 2018. godine podneli su tužbu protiv Grada Beograda, jer nije rešio taj problem, iako su se obraćali nadležnim institucijama. Advokatica stanara Marina Mijatović navodi za Nova.rs da presudom nije naloženo da buka bude zaustavljena, jer je za to podneta posebna tužba.

„Sud je utvrdio da postoji prekomerna buka u Cetinjskoj ulici u periodu od 2016. do 2018, kada smo podneli tužbu. Iako je Grad preduzimao neke mere, jer je ekološka inspekcija podnosila prekršajne prijave, one nisu dale nikakav rezultat. One su zastarele“, kaže Mijatović i dodaje da je devet stanara bilo uključeno u ovu tužbu.

Ona navodi da je bilo najteže prikupiti dokaze, jer se oni nalaze kod državnih organa.

„Mi smo morali da dokažemo da buka postoji“, dodaje Mijatović.

U presudi u koju je portal Nova.rs imao uvid je između ostalog navedeno da je tuženi bio upoznat sa emitovanjem buke iznad dozvoljenih vrednosti na lokaciji stare pivare u Cetinjskoj 15 i naveo korake koji su preduzimani. Međutim, Sud je ocenio da tuženi nije u potpunosti ispunjavao dužnosti, da je bio u prilici da poslove poverene zakonom obavlja delotvornije, te da su tužioci u dugom vremenskom periodu bili kontinuirano izloženi nivoima buke koji su štetno delovali na kvalitet njihovog svakodnevnog života, mogućnost psihofizičkog odmora i mir njihovog doma.

„Emitovanje buke u životnoj sredini izvan graničnih vrednosti presudno je doprinela okolnost koncentracije velikog broja ugostiteljskih objekata na relativno malom prostoru, što je dovelo do kumulativnog efekta… Tuženi je mogao da pravilnim vršenjem poverenih poslova obezbedi da se u konkretnom slučaju poštuje Uredba o indikatorima buke u delu koji se odnosi na granične vrednosti… Nečinjenje tuženog je u uzročnoj vezi sa nematerijalnom štetom koji su tužioci pretrpeli. Šteta za tužioce se ogleda u pretrpljenim duševnim bolovima zbog povrede njihovih prava ličnosti“, piše između ostalog u presudi, na koju Grad ima pravo žalbe.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare