Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Građani nezadovoljni gradnjom u Bloku 37 na Novom Beogradu i večeras su se okupili u Bulevaru Milutina Milankovića kako bi iskazali protest zbog izgradnje u svom komšiluku. Pridružili su im se i komšije iz drugih blokova i zajedno su blokirali raskrsnicu na Tošinom bunaru.

„Danas smo skupili sigurno više od 1.300 potpisa za peticiju, ali se paralelno potpisi prikupljaju i onlajn tako da je u ovom trenutku teško reći koliko tačno je prikupljeno. Organizujemo i čuvanje gradilišta, napravićemo spisak dežurstva kako bi uvek neko bio ovde i kako bismo onemogućili kamionima da priđu“, kaže nam jedan od stanara Bloka 37. Stanari su, inače, doneli stolice i suncobran koje su postavili tik uz ulaz na gradilište. Na protestu se sluša muzika, a tu su cele porodice sa decom i psima.

Bulevar Milutina Milankovića bio je blokiran, tu je i policija koja obezbeđuje protest.

Predstavnici stanara Bloka 37 sutra u 11 časova idu na sastanak sa zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Radovi u ovom bloku su bili privremeno obustavljeni kako bi se javnost i zajednica stanara iz susednih zgrada upoznala sa projektom i kako bi se predočila sva dokumentacija, a kompanija Durst development d.o.o Beograd nastavila je radove od ramih jutarnjih sati.

Večeras su se u Bloku 37 okupili i stanari iz drugih blokova kako bi, kako su napisali na društvenim mrežama, pokazali solidarnost.

Njima su se priključili i stanari iz blokova 70 i 33, kao i ekipa iz Reve.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U jednom trenutku stanari su blokirali Tošin bunar, pišu korisnici na mrežama.

Podsećanja radi, stanari koji su protestovali i prethodnih dana na kratko su prekinuli okupljanja jer je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, obećao da će pronaći rešenje za stanare, ali je kompanija jutros nastavila gradnju.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Prethodno je kompanija saopštila da za ovaj projekat ima sve neophodne dozvole.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Inače, Goran Vesić je jutros saopštio da se oseća „poraženo“ jer je investitor nastavio gradnju.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Žao mi je što je austrijska kompanija Durst jutros pokrenula radove u Bloku 37 na Novom Beogradu. Osećam se poraženo. Verovao sam da će prihvatiti neke od predloga koje sam im dao, kada su na moju molbu privremeno obustavili radove, jer smo imali više sastanaka. Verujem da je bilo moguće doći do kompromisa koji bi bio u interesu i kompanije Durst, i Grada Beograda i građana“, rekao je Vesić i dodao:

„Moje mišljenje je da zgradi ovakve spratnosti i takvog gabarita nije mesto na placu na kome se gradi. Da je to normalno ne bi Grad promenio 2016. godine urbanistički plan i smanjio spratnost za tu lokaciju. Nažalost, investitor ima, koristeći plan iz 2009. godine, sve dozvole da gradi“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare