Foto: Nova.rs

Zanemeli smo. Tata je ubio ćerkicu staru samo dve godine. Udavio je golim rukama. Stravična slika koju imamo u glavi nakon što dobijemo crnu vest poput ove, jasno govori da se radi o psihijatrijskom bolesniku i da razuman, priseban i umno zdrav čovek nije u stanju da počini zločin ovih razmera. I u pravu smo. Ovaj, kao i većina nasilnika, ubica, od čijih su ruku stradala deca, žene, starci, starice, pa i oni sami, pacijenti su Klinike za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević”, iz koje su otpušteni na kućno lečenje. Ko je odgovoran za to što ovi ljudi nisu zatvoreni u ustanovu? Što imaju odobren prilaz članovima svojih porodica? Što nisu na jakoj terapiji u sobi, pod nadzorom stručnog lica? …Kriva je uprava ustanove i njena direktorka dr Ivana Stašević Karličić, koja je bila u obavezi, da kako zna i ume, duševno obolele zločince, zadrži iza bolničkih rešetaka.

Pročitajte još:

“U porodičnom stanu na Voždovcu mladić (26) je ubio majku udarcima tupim predmetom u glavu”, “Mladić uzeo taoca u automehaničarskoj radnji na Karaburmi i držao mu nož pod grlom”, “Muškarac iskočio kroz prozor”, “Pedesetogodišnja Beograđanka skočila sa 5. sprata zgrade na
Zvezdari”, “Otac udavio dvogodišnju ćerku”…

Samo su neki od potresnih slučajeva koji su se odigrali u Beogradu u poslednjih mesec dana, a čiji su glavni akteri na dan nesreća pušteni iz bolnice “Dr Laza Lazarević”, u kojoj je procenjeno da nema potrebe za njihovim daljim zadržavanjem.

Mladić koji je ubio majku je svega par sati ranije, u pratnji policije, dovežen u bolnicu “Dr Laza Lazarević”, zbog incidenta koji je prethodno napravio na beogradskim ulicama. Oko 22 časa je pušten, uz preporuku da se javi na daljnje praćenje i lečenje u Drajzerovu, u ustanovu za bolesti zavisnosti. Iste večeri, brutalno je prebio svoju majku na smrt.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Mladić koji je izazvao talačku krizu na Karaburmi, gde je pretio da će prerezati vrat vlasniku automehaničarske radnje, takođe je pušten sa klinike “Dr Laze Lazarević” nakon 24 sata opservacije.

U istu ustanovu, sa vidno poremećenim stanjem svesti, jutros je dovežen muškarac koji se otrgao pratnji i iskočio kroz prozor bolnice.

Kakvu su terapiju, lečenje, razgovore, posmatranje dobili ovi pacijenti u Klinici “Dr Laza Lazarević”, upitno je, jer tek po izlasku iz bolnice, oni su izvršili monstruozna dela.

Koliko teška i ozbiljna treba da bude dijagnoza da bi lekari, uprava i direktorka klinike, potpisali zadržavanje pacijenta na bolničkom lečenju ili transport u drugu ustanovu, ali nikako otpuštanje i prelaz na “kućnu negu”. Ovi primeri samo su delić svih zločina, tragedija i katastrofa, kojima svedočimo u poslednjih nekoliko godina, koji su nažalost sve brojniji, a za koje krivac postoji.

Foto: Nova.rs

Takođe, zadržavanje opasnih, duševno obolelih građana, tokom 48 sati, ne znači apsolutno ništa. O njima kod kuće, uglavnom, nema ko da brine, oni ne piju propisano svoje terapije, njihova bolest se širi, bukti, um im je pomračen, a iz tog mraka rađa se ubistvo oca, majke, sestre, brata, žene, muža, deteta, a onda, na kraju, najčešće, i njih samih.

Prema rečima zaposlenih u Klinici “Dr Laza Lazarević”, hospitalizacija pacijenata vrši se isključivo uz saglasnost direktorke, dr Ivane Stašević Karličić, a bez njenog potpisa oboleli tumaraju ulicama, pa njihova žrtva može biti svako ko im se nađe na putu.

Dr Ivana Stašević Karličić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

“U našoj bolnici rade stručnjaci i lekari kojima je iskreno stalo do naših pacijenata i njihove dobrobiti i retko se događa da donesu lošu stručnu procenu po pitanju potrebe hospitalizacije i dužeg lečenja. Međutim, u poslednje vreme o tome, nažalost, više ne odlučuju samostalno, već za svakog pacijenta moraju da dobiju usmeni nalog od direktorke, bila ona tu ili ne”, kaže sagovornik Nova.rs, čiji je identitet poznat redakciji.

Prema njegovim rečima, procenu o daljnjem tretmanu pacijenata, kao i o njegovom zadržavanju, direktorka često donosi telefonski.

“Po njenoj naredbi, lekari su u obavezi da je konsultuju za svakog pacijenta. Pored toga što odlučuje koga zadržati a koga ne, neretko propisuje i terapiju putem telefona. Lično sam prisustvovao kada je pre dve godine pacijentu, starom 51 godinu, telefonski odredila terapiju, uprkos tome što se dežurni lekar koji ga je primio, nije slagao sa istom. Na kraju je, pod pretnjom, urađeno kako je insistirala. Pacijentu je iste noći dodatno pozlilo, zbog čega je hitno prebačen u Urgentni centar”, kaže naš sagovornik, dodajući da je čovek ubrzo i preminuo od posledica kovida.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Podsetimo, zaposleni u Klinici “Dr Laza Lazarević” već nekoliko nedelja štrajkuju, zahtevajući od direktorke Ivane Stašević Karličić da podnese neopozivu ostavku. Kako kažu, već pet godina ćute i trpe mobing, verbalno nasilje, uvrede, besmislene premeštaje, nepotizam, ukidanje neophodnih odeljenja, nedolično ophođenje direktorke prema zaposlenima, ali i pacijentima, a ovo je samo deo problema koji su doveli do nezadovoljstva kod osoblja, toliko da je od 2017. do danas, više od 50 njih otišlo iz ustanove.

Pa posle prolivenih reka krvi brojnih žrtava, ugašenih mladih života, besa, nasilja, tragedija i mržnje, koja je okovala obolele, a nas dovela do očajanja, da teško možemo da oprostimo njima, ali i direktorki, doktorki, psihijatru Ivani Stašević Karličić, zbog čega zdušno podržavamo njene zaposlene, i u ime svih budućih pacijenata, poručujemo: Ivana, odlazi!

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare