Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U aprilu 2020. godine, na samom početku pandemije koronavirusa, javnost je kao grom pogodila vest o zabrani nošenja rukavica u Klinici za psihijatrijske bolesti “Dr Laza Lazarević”, koju je izdalo Ministarstvo zdravlja, a sprovela direktorka ove ustanove, Ivana Stašević Karličić. Ovo je nažalost bio samo jedan u nizu neobjašnjivih poteza direktorke, zbog koje su, kako oni sami kažu, mnogi zaposleni, napustili ovu bolnicu u protekle tri godine. Takođe, javnost je dovodila u vezu sa privatnim domom za stare “Dolče Vita – Kej”, što je kao direktorku državne ustanove, stavlja u direktan sukob interesa. Epilog nepromišljenih poteza dr Stašević Karličić, je najava štrajka zaposlenih i zahtev za momentalnom ostavkom na mesto direktorke.

Pročitajte još:

U internom dokumentu Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“, zavedenom pod brojem 3137 dana 6. aprila 2020. godine i istaknutom na oglasnim tablama svih odeljenja u toj bolnici, naznačeno je da je lekarima te ustanove strogo zabranjena upotreba rukavica, osim u slučaju manuelnog kontakta sa pacijentima.

Naredba je glasila: „Načelnicima organizacionih jedinica, obaveštavaju se svi lekari u organizacionim jedinicama Klinike za psihijatrijske bolesti ‘Dr Laza Lazarević’ da je strogo zabranjena upotreba rukavica osim u slučaju manuelnog kontakta sa pacijentima. Takođe je potrebno manuelni kontakt sa pacijentima svesti na minimum. Potpis: VD direktora klinike doc. dr. sci. med. Ivana Stašević Karličić., u Beogradu, 6. aprila 2020. godine.“

U to vreme lekari iz ove ustanove, govorili su da trpe pritisak i pretnje rukovodstva i da ne pamte veću pometnju i ponižavanje medicinskog osoblja.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

O direktorki Klinike „Dr Laza Lazarević“ Ivani Stašević Karličić, oglašavala se u to vreme i Marinika Tepić, šefica Poslaničke grupe Ujedinjeni za promenu Srbije. Ona je na društvenim mrežama podsetila da je doktorka, inače supruga Miljkana Karličića, koji je 90-ih godina bio pomoćnik za informisanje tadašnjeg ministra informisanja Aleksandra Vučića. Karličić se 1998. godine “proslavio” time što je 13. oktobra upao sa policijom u redakciju lista “Danas”, da uruči Vučićevo rešenje o zabrani izdavanja ovih dnevnih novina, nakon samo 16 meseci njihovog postojanja.

Dr Ivana Stašević Karličić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U redovima koje je Tepić tada ispisala o dr Karličić Stašević, zapitala se i da li je oprema, koju je direktorka zabranjivala zaposlenima tokom pandemije, možda prebačena u privatni geronto dom “Dolče Vita – Kej”, koji je u vlasništvu doktorke i njene sestre Milene Stašević.

Naime, zbog prekomernih kažnjavanja “svih vrsta”, stalnog premeštanja sa jednog radnog mesta na drugo, seljakanja iz odeljenja u odeljenje, promena pacijenata, ali i nemogućnosti komunikacije sa direktorkom, zaposleni u klinici “Dr Laza Lazarević”, sada najavljuju protest upozorenja, a potom i štrajk.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

“Glavni razlog za štrajk u koji ćemo stupiti 29. septembra, je loše rukovođenje klinikom od strane direktorke Ivane Stašević Karličić. Njen odnos prema zaposlenima je katastrofalan. Sa njom je nemoguće razgovarati. Lekari, terapeuti i sestre, ne mogu ni da se požale, da kažu šta im smeta i zašto ne mogu da rade u uslovima koje je postavila i od kojih ne odstupa, očigledno ni po koju cenu, kad sa njom nema komunikacije“, kaže za Nova.rs Dragan Sinđelić, predsednik Ujedinjenog sindikata zdravstva Srbije – Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“.

Međutim, iz Uprave ove klinike tvrde da su neistiniti navodi predstavnika, kako kažu – nereprezentativnog sindikata Ujedinjeni Sindikat zdravstva Srbije, Klinike Laza Lazarević.
“Klinika u svakom aspektu posluje u skladu sa zakonom i usvojenim procedurama standarda kvaliteta. Poslovanje Klinike je transparentno i podložno proverama, koje se inače redovno i kontinuirano sprovode od strane nadležnih institucija, u skladu sa zakonom, u najboljem interesu pacijenata i zaposlenih, što je jedina prava mera provere kvaliteta rada. Takođe, neistinita je informacija o štajkačkim aktivnostima tri sindikata u Klinici, jer dva od tri sindikata nemaju zakonsko pravo sindikalnog delovanja, a treći je nereprezentativan”, kažu u Upravi klinike “Dr Laza Lazarević”.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Inače, dr Ivana Stašević Karličić, za koju kažu da je jedna od perjanica ministra zdravlja Zlatibora Lončara, rođena je 1973. u Novom Pazaru. Na Medicinskom fakultetu u Beogradu diplomirala je 1998. godine, a nakon završenog kliničkog staža, 1999. godine, upisala je specijalizaciju iz psihijatrije i položila specijalistički ispit 2002. godine.

Oktobra 2012. upisala je doktorske akademske studije na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, odsek Neuronauke i studije uže specijalizacije sudske psihijatrije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Doktorirala je 2016. na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu sa tezom „Analiza nepovoljnih ishoda lečenja pacijenata sa dijagnozom delirijuma u jedinici intenzivne psihijatrijske nege“.
Od 2002. zaposlena je u Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ u Beogradu, a od 2017. je v.d. direktora ove Klinike.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare