Foto: Nova.rs

Vazduh koji dišemo širom Srbije, u Beogradu, Smederevu, Boru, Pančevu, Nišu... je ravan svakodnevnoj ekološkoj katastrofi. Ipak, postoje neki događaji koji su se u 2021. izdvojili, sa pravom nas uplašili i najavili da ćemo i u 2022. morati da se borimo za ono osnovno - vodu, zemlju i vazduh.

VINČA

U avgustu izbio je veliki požar u deponiji u Vinči koji je gašen danima. Vrućina i temperatura od oko 40 stepeni spojili su se sa ogromnim zagađenjem, smradom i trovanjem. Ni danas ne znamo ko je tačno odgovoran za taj veliki požar, niti koliko je zdravlje Beograđana bilo ugroženo zbog otrova koji su carevali vazduhom tokom višednevnog požara. Ipak, znamo da stučnjaci upozoravaju da je Vinča tempirana bomba koja svakoga časa može ponovo da eksplodira.

BARA REVA

Proteklo leto obeležila je i borba za Baru reva – beogradsku oazu kojoj je pretila katastrofa. U ovo stanište retkih vrsta prica i biljaka, na samo nekoliko kilometara od samog centra Beograda, dolazili su kamioni i odlagali šut i ostali građevinski otpad – to je trajalo mesecima, sve dok se aktivisti nisu pobudnili, sve dok Ceca Bojković nije stala pred jedan od kamiona da zauzda katastrofu. Epilog – Bara Reva i područje oko nje ušli su u proceduru kojom će biti proglašeni za zelenu površinu. Da nam se Bara Reva ne ponovi.

MAKIŠ

Počela je izgradnja metroa u Begradu i to bi bila divna vest, samo da nije reč o gradnji na glavnom gradskom vodoizvorištu. Stručnjaci tvrde da bilo kakvi radovi u reonu vodoizvorišta mogu da zagade i ostave Beogrđane bez pijaće vode. Radovi su u početnoj fazi, a aktivisti poručuju da Makiš neće ostati nebranjen i zaboravljen.

ŽUTA REKA KOD DESPOTOVCA

Despotovcem teče žuta voda – reka Resava je zbog kamenoloma poprimila toksičnu boju. Posebno opasno je to što takva nezdrava voda teče u neposrednoj blizini škole. Radnici u kamenolomu peru kamen, a kada puste vodu iz deponije voda postaje žuta. Pored toga, detonacije koje koja nastaju u kamenolomu veoma su jake i zbog njih pucaju i zidovi kuća. Reka Resava je planinska reka koja se nalazi u gornjem toku iznad Despotovca, a prema rečima meštana koji su želeli da ostanu anonimni, ugrožena su naselja u donjem toku sela Miliva, Medveđa, Sedlare, a delimično i Svilajnac jer i kroz ovu opštinu protiče Resava. Zbog zagađenosti reke koja je postala žuta zbog kamena, u vodi je sve manje riba, rakova i školjki koji u ovakvoj okolini ne mogu da opstanu. Meštani ističu da su više puta kontaktirali opštinsku vlast, ali da ona ne reaguje i pored brojnih prijava i peticija.

Toliko nam se ekološkoh katastrofa dešava i preti da ih je teško pobrojati. Borba protiv iskopavanja litijuma i posipanja cijanidom zarad dobijanja zlata – to su bitke koje nas čekaju 2022. godine i vodiće se u Nedeljicama, Dobrinji, na Homoljskim planinanama…  Bitka protiv reka u cevima, bitka za to da naši gradovi budu prvi na svetskim listama po zagađenosti. Godina pred nama zahtevaće mnogo borbe da sačuvamo ono bez čega se ne može, Vodu, Vazduh i Zemlju – neka 2022. bude godina te pobede.

Bonus video: Još bez odgovora zašto je gorela Vinča

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare