Foto: Shutterstock

Željko Tomanović, redovni profesor na Biološkom fakultetu u Beogradu, objasnio je da stršljeni nisu agresivni insekti kao ose, ali da hoće da napadnu ako se osete ugroženo ili ako je u pitanju hrana. "Nepažnjom kad beremo voće mogu se uznemiriti i mogu nas ubosti", naveo je primer.

Stršljeni se gnezde u šupljinama drveća i uglavnom su van gradova, navodi on.

„Može ih biti u voćnjacima, kućama, mogu biti i u gradskim sredinama, treba izbegavati samoinicijativno uklanjati gnezda. Nisu agresivni insekti kao ose, ali ako se osete ugroženim, hoće da napadnu čoveka i kada je u pitanju hrana“, objašnjavaTomanović.

„To će biti ako ugrozite njihovo gnezdo. Ako vidite da u neko stablo uleću i izleću stršljeni, treba se skloniti. Stršljeni nisu radoznali kao obične ose, osa će da se vraća, stršljeni će da vas ignorišu i da odlete, osim u tim slučajevima i kada se hrane, kada im je potrebna hrana za potomstvo, može se desiti da se osete ugroženo i da napadnu, ali to se retko dešava“, dodaje on.

Kod nas, ističe, ne postoje službe koje uklanjaju gnezda.

„Znam da je udruženje pčelara u Beogradu radilo na poziv te usluge, ima firmi koje rade dezinsekciju, ako vam gnezdo ne pravi problem, onda treba sačekati kraj oktobra, da se bezbedno ukloni“, kaže.

„Obično što se zna, prilikom prvog uboda dolazi do alergijskih reakcija, osipa, ubrzanog disanja, a drugi put kada se desi može doći do anafilaktičkog šoka, teških komplikacija, nema mnogo vremena, minuti su tada u pitanju da se javite lekaru. Može doći i do smrtnog ishoda, gotovo svake godine čujemo da se to negde desilo. Ukoliko imamo alergijsku reakciju imamo par sati, možda to prođe i bez, ali se svakako treba obratiti lekaru. Ako nismo alergični, možemo imati lokalni otok, crvenilo, treba hladiti to mesto. Ako postoji alergijska reakcija, vrlo često se ljudi uplaše, pa se to poveća i ako nije problem“, kaže on.

Opširnije čitajte na N1.

BONUS VIDEO – Gnezdo koje je napravio stršljen

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar