Foto:Vesna Lalić

Koronavirus već je iznenadio epidemiologe time što je ostao aktivan i tokom leta, a sada se već uveliko razmatra šta činiti ako se najesen kovid pandemiji "pridruži" i sezona gripa. Virusolog dr Ana Banko za Nova.rs objašnjava da bi istovremena cirkulacija dva virusa mogla da poveća broj obolelih i onih kojima je potrebno bolničko lečenje, ali da, srećom, protiv gripa postoji vakcina, a pomaže i primena istih zaštitnih mera kakve i sada primenjujemo.

Pročitajte još:

Scenario u kome se na jesen i tokom zime istovremeno borimo protiv sezonskog gripa i koronavirusa u najmanju ruku će predstavljati „veliki izazov“ za domaće zdravstvene kapacitete.

Utoliko pitanje da li koronavirus i grip „prete“ istoj populaciji i kako se pripremiti za takav scenario postaje još aktuelnije.

„Grip je infekcija izazvana virusom influence. Najveći rizik od težih oblika te infekcije  imaju starije osobe preko 65 godina starosti, zatim pacijenti sa hroničnim srčanim, plućnim, bubrežnim, hematološkim, neurološkim i metaboličkim bolestima.

U riziku su i pacijenti sa karcinomom, oboljenjima jetre, kao i trudnice i mala deca ispod pet godina starosti.  Zbog toga se preporučuje vakcina za sve one koji su u riziku, ili su zbog prirode posla u kontaktu sa velikim brojem ljudi“, kaže za Nova.rs virusolog dr Ana Banko.

Ana Banko Foto:Nova S

Naša sagovornica podseća da virus influence (izazivač gripa) i SARS-CoV-2, koji izaziva bolest COVID-19, ne pripadaju istoj porodici virusa.

„Oni nemaju isto poreklo, niti sličan genetički materijal. Ovi virusi ne vežu se ni za iste receptore na našim ćelijama. Međutim, i grip i COVID-19 predstavljaju pre svega respiratorne infekcije, te se na jesen očekuje pojava dve epidemije i teže kliničko razlikovanje pacijenata sa jednom ili drugom infekcijom“, naglašava dr Banko.

Ona smatra da je u ovom trenutku najvažnije to što će istovremena cirkulacija koronavirusa i izazivača gripa povećati potencijalni broj obolelih i onih kojima će biti neophodno bolničko lečenje.

„Na sreću, epidemiološke mere koje utiču na smanjivanje širenja COVID-19 važe i za grip. I možda najvažnije, grip se može prevenirati vakcinom“, naglašava dr Ana Banko za Nova.rs.

Podsetimo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će za predstojeću sezonu biti nabavljeno više od dva miliona vakcina protiv gripa.

„Vakcinu protiv sezonskog gripa moraće da prime svi medicinski radnici, deca do 12 godina, penzioneri, policija, hroničcni boelesnici, šalterski sluzbenici…“, rekao je Vučić, i naglasio da se „sudar“ korone i gripa mora izbeći po svaku cenu.

Epidemiolozi, inače, računaju sa tim da se grip u Srbiji obično poajvljuje u decembru, da bi u januaru i februaru dostigao maksimum, dok se novi „uspon“ koronavirusa očekuje na jesen.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram