Predrag Kon Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Epidemiološka situacija je na ivici vanredne, a u slučaju Beograda to znači da imamo oko 2000 aktivno obolelih. Nema sumnje da ih ima toliko, možda čak i više, jer mi trenutno u glavnom gradu imamo goru situaciju nego u aprilu", rekao je dr Predrag Kon gostujući na TV Prva.

Dr Predrag Kon je ocenio da u aktuelnoj epidemiološkoj situaciji moraju da se menjaju sistemi nadzora, poštosmo na ivici vanredne epidemiološke situacije, koja za glavni grad znači 2000 aktivno obolelih u odnosu na broj stanovnika.

Dr Kon, koji je i direktor Zavoda za javno zdravlje Beograda, rekao je za TV Prva da su termini za PCR testiranje na lični u toj instituciji popunjeni do kraja meseca, kao i da se na teritoriji prestonice dnevno obavi 1200 pregleda u kovid ambulantama.

On, međutim, upozorava da se na rezultate PCR testiranja ponekad čeka i duže od pet dana.

„To otežava ne samo rad na sprečavanju i suzbijanju zaraze, već i unos podataka i izveštavanje o epidemiji“, naglasio je Kon.

Na pitanje koliko smo daleko od ponovnog uvođenja vanrednih mera zaštite ili vanrednog stanja, Kon je odgovorio da u nekim situacijama jednostavno nema drugačijih mera na raspolaganju, ali da se on lično nada da za time neće biti potrebe.

„Da li će to biti vanredno stanje ili vanredne mere, to tek treba razmotriti, ali i dalje imamo povećanje broja zaraženih, a čekamo na rezultate mera poput obaveze nošenja maski“, rekao je Kon.

Kon je takođe ocenio da ćemo se suočiti sa velikim izazovom ako se „preklope“ sezone gripa i aktivnosti koronavirusa, koji je već jednom iznenadio epidemiologe i, nasuprot njihovm očekivanjima, ostao aktivan i tokom leta.

„Mi i dalje možemo da kontrolišemo ovu situaciju ako se svi potrudimo. Nosite maske u zatvorenom prostoru, bez razmišljanja o tome da li treba ili ne, često perite ruke, koristite dezinfekcioina sredstava i održavajte distancu. Tako ćemo pomoći i pravim herojima ove epidemije – zdravstvenim radnicima“, poručio je Kon.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare