Foto:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Doktor Dragoslav Popović rekao je da su prošle godine sve vakcine bile utrošene što je dobra vest i da je sada pravi momenat da se fokus okrene ka onim grupama stanovništva kojima je ta vakcina najpotrebnija a to su stariji od 65 godina i trudnice.

Vakcina protiv gripa postaće obavezna za građane starije od 65 godina. Obavezna imunizacija protiv gripa obuhvata i trudnice i osobe sa hroničnim oboljenjima. Istovremeno, vakcinu protiv varičela treba da primaju i deca u 6. razredu osnovne škole koja prethodno nisu stekla imunitet.

Ovo su neke od novina koje je doneo novi Pravilnik o programu obavezne i preporučene imunizacije, objavljen u Službenom glasniku početkom ovog meseca.

Doktor Dragoslav Popović rekao je za RTS da smo imali puno problema u poslednjih desetak godina sa tom vakcinom jer je odziv bio relativno nizak.

Foto: Printscreen/rts

Kaže da su prošle godine sve vakcine utrošene što je dobra vest i da je sada pravi momenat da se fokus okrene ka onim grupama stanovništva kojima je ta vakcina najpotrebnija a to su stariji od 65 godina kao ugroženo stanovništvo i trudnice.

Do sada je razlika između obaveznih i neobaveznih vakcina bila i u tome, da li ih država nabavlja.

„Država se obavezala da nabavlja one vakcine koje su obavezne i nadam se da će to biti slučaj i sada“, rekao je Popović.

Kaže da će biti problema sa nabavkom mnogo većeg broja vakcina ove godine nego što je to bilo ranije, ali ako se u taj posao krene na vreme neće biti problema.

U većini država postoji preporuka što se tiče trudnica, Popović kaže da kada se pogleda preporuka SZO – trudnice su kategorija broj jedan koju treba zaštititi protiv gripa.

„Drago mi je da se to sada dešava i kod nas. Mnogi zdravstveni radnici su se ustezali da preporuče tu vakcinaciju trudnicama, međutim, to je veoma važno, da ih zaštitimo u periodu koji je veoma osetljiv“, rekao je Popović.

Zašto je važno da vakcinu uzimate nekoliko godina
Grip je sepcifičan jer svake sezone imamo drugu vakcinu, ali treba da njom budu „pokriveni“ oni koji su osetljivi i koji imaju neko drugo stanje koje ih dovodi u rizik pokriveni.

„Važno je da vakcinu protiv gripa uzmete nekoliko godina jer kada uzimate više godina, vaš imunitet protiv gripa u sledećoj sezoni se u principu povećava“, ukazuje doktor.

Pitanje nabavke vakcina treba da se reši dobrim planiranjem i pregovorima sa onima koji vakcine treba da isporuče.

„Što se tiče samog davanja vakcina, to je kratka intervencija, a ljudi kada obole od gripa dolaze nekoliko puta po razne zdravstvene usluge, pogotovo u rizičnim godinama provode vreme u bolnici – vakcina je uvek mnogo lakša i efikasnija za neku implementaciju nego lečenje bilo koje bolesti“, kaže doktor Popović.

Sada je vreme kada se otvaraju domovi zdravlja, vrlo je važno da deca u redovnom programu vakcinacije posete svog pedijatra, da dobiju sve vakcine koje su propustili u periodu pandemije.

„Kalendar ima obavezne i neobavezne vakcine, bilo da je jedna ili druga, sve vakcine koje dođu u zemlju su visokog kvaliteta. Imamo Agenciju za kontrolu lekova koja je na nivou agencije u najrazvijenijim državama sveta i oni kontrolišu da sve te vakcine budu efikasne“, zaključio je Popović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare