Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je od sutra u Beogradu zabranjeno svako javno okupljanje, a od petka biće uveden policijski čas zabrane kretanje do ponedeljka.

Situacija u Beogradu je alarmantna zbog koronavirusa,  a ozbiljna je u još četiri grada, rekao je Vučić prilikom obraćanja javnosti u Predsedništvu Srbije.

„Od sutra sledi zabrana svakog okupljanja više od 5 ljudi u zatvorenom ili otvorenom prostoru, od petka do ponedeljka sledi policijski čas“, rekao je predsednik Srbije.

On je dodao da će biti obezbeđena šetnja majkama sa decom, penzionerima i ljudima sa kućnim ljubimcima.

Govoreći o situaciji sa koronom Vučić je rekao da je danas najteži dan u Srbiji jer je preminulo 13 osoba, da je 110 obolelih na respiratoru bilo u 15 časova, a da je već sada 120.

„Skoro 4.000 pozitivnih ili sumljivih na koronu je u bolnicama, bolnice su nam pune“, rekao je on.

On je dodao da Krizni štab doneti tačne mere i da će policijski čas u Beogradu verovatno biti od 18 časova u petak do 5 sati u ponedeljak.

„Lično bih voleo da ove mere važe za celu Srbiju, ali da li će me Krizni štab poslušati ne znam“, rekao je on, dodajući da možda policijski sat i ne bude bio uveden ako brojevi obolelih budu bolji u naredna dva dana, ali čisto sumnja.

Vučić je istakao da mu je prva briga da zaštiti građane, te da sve političke reakcije, sve šerpe, bes, budu usmereni na njega, a ne na lekare.

Izgradićemo dve velike kovid bolnice

Vučić rekao je da se najteži talas koronavirusa očekuje oko 1. novembra i da su u skladu sa tim danas doneli odluku o izgradnji dve kovid bolnice.

“Velika kovid bolnica biće izgrađena na Batajničkom drumu, između Zemuna i Batajnice, biće porušene tri zgrade i izgrađena velika bolnica”, rekao je Vučić, dodajući da će ona primati pacijente iz Mačve i Vojvodine.

Druga bolnica, nešto manja, biće izgrađena u Kruševcu rekao je on, dodajući da će ona primati pacijente iz južnog i centralnog dela Srbije.

Formiranje vlade –  20. do 25. avgusta

Vučič je rekao da će 15, 16. jula krenuti u konsultacije o formiranju nove vlade i to prvo sa manjinskim strankama, a onda i sa drugim.

„Očekujem da se formiranje vlade završi 20. do 25. avgusta, a ne bih isključio da to bude i ranije“, rekao je Vučić.

On je najavio da će u novoj vladi biti kadrovskih iznenađenja i da će glavni kriterijum za njeno formiranje biti sposobnost i poštenje budućih kadrova.

„Da li će biti iznenađenja, biće ih svakako! Da li će biti promena, biće ih“, rekao je  Vučić i dodao da je namera da se ministarstva upodobe građanima, a ne pojedinim političarima.

Vučić je rekao da on ne deli ljude na stranačke i nestranačke, „već na sposobne i nesposobne, na poštene i one koji to nisu, na vredne i lenje“.

„Nema sumnje da će mi to biti glavni kriterijum“, rekao je Vučić.

Dva miliona vakcina protiv gripa

Predsednik Srbije upozorio je da mora da se izbegne katastrofa na svaki način, odnosno sudar korone i sezonskog gripa i da će zato biti nabavljeno više od dva miliona vakcina protiv gripa.

„Vakcinu protiv sezonskog gripa moraće da prime svi medicinski radnici, deca do 12 godina, penzioneri, policija, hroničcni boelesnici, šalterski sluzbenici…“, rekao je Vučić.

On je upozorio da se sudar korone i gripa mora  izbeći po svaku cenu.

Tražiću da EU uzme značajniju ulogu

Predsednik Srbije potvrdio je da će u četvrtak u Parizu imati važan sastanak sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom od koga će  tražiti da EU zauzme značajniju političku ulogu.

„U petak ću učestvovati na virtuelnom samitu u Parizu, na kojem će učešće uzeti i nemačka kancelarka Angela Merkel, u subotu imam pripremnu večeru u Briselu sa Šarlom Mišelom, Miroslavom Lajčakom, Žosefom Boreljom i Avbdulahom Hotijem, a u nedelju nastavak dijaloga“, najavio je Vučić.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare