Foto: Epa, Shutterstock

Deo medicinskog osoblja Kliničko bolničkog centra Priština i zdravstvenih radnika Dom zdravlja u Gračanici optužio je deo svojih kolega da su prodavali korona testove i na taj način zaradili više hiljada evra, kao i da su pacijentima preporučivali lek remdisivir koji su potom - iako je pokriven zdravstvenim osiguranjem - lično prodavali po ceni od 50 evra.

Nova.rs je imala uvid u mejl koji je grupa, kako se nazivaju „humanih medicinskih radnika KBC Priština sa sedištem u Gračanici“, poslala na adrese tri službenika u Kancelariji za Kosovo i Metohiju, među kojima je i šef Kancelarije Petar Petković, ali i nekoliko osoba u ministarstvu zdravlja, među kojima je i Mirsad Đerlek, državni sekretar.

U opširnom mejlu navodi se više teških optužbi na račun pojedinih medicinara iz Doma zdravlja u Gračanici i KBC Priština, čija imena Nova.rs u ovom trenutku neće objavljivati.

Hvača Vučiću, ali…

Mejl počinje „zahvalnicom“ predsedniku Aleksandru Vučiću na svesrdnoj pomoći u borbi protiv pandemije na Kosovu. Lekari su posebno zahvali predsedniku što se tokom epidemije nisu osećali kao „građani drugog reda“, a onda nastavlja:

„Velika je žalost što povod kojim Vam se obraćamo i nije najbolji, još je veća što smo primorani da u svom obraćanju, za sada ostanemo anonimni. Naime, problem sa kojim se suočava pre svega srpsko stanovništvo centralnog dela Kosova i Metohije koje gotovo godinu dana unazad biva inficirano koronavirusom. Ovde se, po gotovo savršeno osmišljenom scenariju odvija pljačka pacijenata obolelih od kovida-19 i njihovih porodica“, navodi se u mejlu.

FOTO: TANJUG/ INSTAGRAM „BUDUCNOSTSRBIJEAV“/ nr

Zatim se navodi da  je „organizovana grupa“ počela već na početku epidemije da prodaje testove na koronavirus po ceni od 10 i 20 za serološke i 30 evra za PCR i to, kako se navodi „uglavnom za Albance koji su preko leta dolazili na KiM i vraćali se u zemlje Zapadne evrope, za Hrvate iz sela Janjeva koji su se nakon letnjeg odmora vraćali u Hrvatsku, ali i za Srbe kojima je negativan test bio neophodan kako bi putovali u neku od stranih zemalja“, navodi se u mejlu.

Izdavanje ovih testova, navodi se, omogućeno im je kroz program „Batuta“, kojem je samo ova grupa lekara imala pristup. Testove su izdavali bez analize krvi i brisa.

 Više hiljada evra ulova

Na ovaj način grupa je ostvarila korist od više hiljada evra. Ubrzo su biznis, kako se navodi, proširili.

„Koristeći nepovoljnu situaciju na tržišti medikamenata, gde u kosovskim apotekama u jednom trenutku nije bilo moguće kupiti lek fraksiparin, hospitalizovanim pacijentima propisuje terapiju fraksiparinom, pacijenti i njihove porodice ne uspevaju da isti nađu u apotekama (…)“, navodi se u mejlu, u kom se zatim objašnjava da bi tada saradnici lekara ponudili porodicama da u kontaktu sa lekarom dođu do leka remdesivira po povojlnjnijoj ceni. Onda bi lekar uzimao fraksiparin iz apoteke, inače namenjen lečenju od korone, i prodavao porodicama pacijenata po ceni od 50 evra. Preporučeno je bilo 6 doza, odnosno 300 evra.

Lek je, inače, trebalo da bude besplatan (odnosno pokriven zdravstvenim osiguranjem).

remedesivir
Foto: EPA-EFE/MOHAMED HOSSAM

Biznis se potom dodatno proširio, pa je pacijentima potom nuđeno da analize krvi – koje navodno nisu mogle da se rade u KBC Priština – rade po ceni od 20 evra u privatnoj laboratoriji (ime poznato redakciji), sa kojom su lekari postigli „dil“.

„Pacijenti koji se u Kovid bolnici na lečenju nalazi oko 2 nedelje, ove analize se odrade na dva ili tri dana, dakle prosečno 4/5 puta se od pacijenta naplaćuje 20 evra, gde 10 evra uzimaju za sebe lično što ispadne 40 do 50 evra po pacijentu. Poslednjih dana se u svakom trenutku na lečenju nalazi preko 40 pacijenata, pa prostim računom opet dolazi do „lake zarade“ od više hiljada evra“, navodi se u tekstu.

Svi svesni, svi nemoćni

U zaključku teksta navodi se da su porodice oštećenih pacijenata i te kako svesne kriminalnih aktivnosti grupe, ali da su nemoćne da to spreče.

„Sve navedene informacije us lako proverljive, stoga očekujemo vaše brzo delovanje nakon što proverite ove tvrdnje. Iako smo se anonimno obratili, molimo vas da ovakav naš postupak okarakterišete kao spoljašnje uzbunjivače, dok u slučaju vađeg nepostupanja i nečinjenja po ovoj prijavi, a uzimajući u obzir da postoji neposredna opasnost po život i javno zdravlje, zadržavamo pravo da seu  najkraćem vremenskom periodu obratimo medijima kako bismo izvršili uzbunjivanje javnosti“, navodi se u dopisu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar