Srpska firma pomaže nemačkim lekarima u borbi protiv korone

Društvo 09. jun. 202013:12
Podeli:
Foto: Felix Kästle / AFP / Profimedia

Srpski proizvođač radnih odela, firma Trandteks (Trandtex), pomaže nemačkim lekarima u borbi protiv pandemije Kovid-19, objavila je danas Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Ovaj proizvođač radnih odela za svetski poznate firme kao što su Štil, Kačer, Audi, Mercedes, MAN i Roleks, okrenuo se proizvodnji medicinskih uniformi, koje uglavnom plasira na nemačko tržište, navodi EBRD u saopštenju.

„Od 3,5 miliona medicinskih uniformi koje Trendteks proizvodi godišnje, 80 posto se plasira na nemačko tržište, a preostale količine se prodaju u Danskoj, Francuskoj, Italiji, Poljskoj i Švedskoj“, precizira EBRD.

Ipak, kako se napominje, nisu sve prozvedene količine izvezene, već je nekoliko hiljada maski donirano bolnicama u Srbiji.

Dodaje se da, zbog pojave koronavirusa, ova kompanija radi u tri smene da bi zadovoljila povećanu tražnju u Evropskoj Uniji , te da je dodatno investirala u nabavku nove opreme za proizvodnju maski za lice i zaštitnih mantila za višekratnu upotrebu.

„Trenutno, Trendteks radi na dupliranju proizvodnih kapaciteta koristeći stručnu savetodavnu pomoć koju dobija posredstvom EBRD i EU“, piše u saopštenju, i napominje da, ova nekadašnja zanatska radionica, danas zapošljava više od 2,000 ljudi u sedam fabrika u Srbiji, BiH i Albaniji.

Komentari

Vaš komentar