Foto: NOVA S

Neformalno udruženje srednjoškolaca „I mi se pitamo“ pokrenulo je peticiju protiv državne mature koju je za samo tri sata otkako je objavljena potpisalo više od 1.200 učenika srednjih škola. Oni traže da se postojeći koncept izmeni i razreše svi sporni detalji, a ako nadležni to nisu u stanju da urade, da se državna matura odloži.

Luka Babić, učenik trećeg razreda Treće beogradske gimnazije, kaže za Danas da ni srednjoškolci, ali ni profesori koji rade u srednjim školama nemaju informacije šta će se sve polagati na državnoj maturi, niti pod kojim uslovima će se se učenici upisivati na fakultete.

On kaže da je kao predstavnik svoje škole u aprilu učestvovao na sastanku sa predstavnicima Ministarstva prosvete i da su tada mnoga pitanja učenika ostala bez odgovora. Rečeno im je da će sve informacije biti poznate do 31. avgusta.

Međutim, od onoga što su znali u aprilu, ne znaju više ni danas.

Kao jedan od glavnih problema naš sagovornik navodi to što su mnogi fakulteti najavili da će organizovati prijemne ispite čime se obesmišljava postojanje državne mature.

Objašnjava i kako je nastalo neformalno udruženje srednjoškolama „I mi se pitamo“:

“ Udruženje je oformljeno nakon sastanka koji su u aprilu imali kao predstavnici svoje srednje škole sa predstavnicima Ministarstva prosvete. Na tom sastanku smo kao predstavnici učenika izneli više primedbi na projekat državne mature. Predstavnice iz Ministarstva na tom sastanku nisu imale odgovor ni na jednu primedbu, već su samo odgovorile: ,,Vi se ovde ništa ne pitate“. Zbog ovakvog pristupa učenicima, oformili smo udruženje“ navodi Babić.

U peticiji srednjoškolci navode da je planirani projekat državne mature pun sistemskih i organizacionih rupa.

Ukazuju da postojeći koncept državne mature predstavlja lošu proveru znanja zbog objedinjavanja osnovnih znanja (za završetak srednje škole) i visokih znanja (za upis na fakultet) u jedan test.

„Tako će, prema postojećem projektu, budući student Filozofskog fakulteta, polagati isti nivo znanja iz matematike, kao za tehničke i prirodne fakultete, odnosno isto će biti i sa srpskim jezikom u obrnutom slučaju. To će za posledicu imati da je matura neprilagođena usmerenjima budućih studenata, prezahtevna ili nedovoljno temeljna za one druge“, navodi se u peticiji.

Srednjoškolci smatraju i da matura neće obezbediti temeljnu proveru znanja učenika, na šta su ukazali i fakulteti i zbog čega će potencijalno uvesti dodatne prijemne ispite za upis.

„U praksi, to znači da će sa ovakvim projektom državne mature biti potrebno polagati četiri do pet, umesto sadašnjih jedan do dva ispita za upis“, piše u tekstu peticije.

Kao još jedan problem navode nepostojanje kontrole na državnom nivou koja bi mogla da spreči prepisivanje.

„Ministarstvo nema rešenje za prepisivanje. Državna matura će se raditi u matičnim srednjim školama, dok su se prijemni ispiti do sada radili na fakultetima koji nipošto nisu dozvoljavali prepisivanje. Ovaj problem u praksi već prepoznat od strane Ministarstva prosvete kao faktor koji obesmišljava malu maturu, ali nije ništa učinjeno da se on reši pre nego što se isto ponovi na državnoj maturi“, ističe Babić.

U peticiji se navodi i da postoji mnogo spornih tehničkih detalja: nema odgovora šta će se dogoditi sa onima koji žele da fakultet upišu naknadno, određeni testovi, poput testa opšte informisanosti, u ovom projektu nisu prepoznati…

Ukazuju i da postoji nejednakost između učenika prirodnog i društvenog smera gimnazija i učenika stručnih škola jer će svi morati da rade iste testove iz matematike i srpskog iako nisu radili po istom programu i jedan od dva testa bi im bio prezahtevan, a nepotreban za dalje školovanje.

BONUS VIDEO: Srpski maturanti Zašto (ne) ostajemo u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar