Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Mala Sofija Markuljević je usred pandemije uspela da ujedini Srbiju i od nas izmamila humanost i solidarnost. Posle osam meseci lečenja u SAD, vratila se u Srbiju, gde nastavlja svoju borbu.

Njena mama, Marija Markuljević, za Nova.rs, kaže da su po dolasku u Beograd osećanja pomešana – ima i sreće i straha.

Sofija boluje od spinalne mišićne atrofije, bolesti koja otežava kretanje, disanje i gutanje, i često može imati smrtni ishod. Za njenu šansu i najskuplji lek na svetu trebalo je sakupiti 2,3 miliona dolara. Srbija je uspela, a Sofija je bila prva u sada već nizu dece koja imaju istu dijagnozu i dobila su priliku za život.

„Nakon osam meseci provedenih u Los Anđelesu, konačno možemo da kažemo da je prvi deo naše borbe završen… Zaista je neverovatna prilika koju je Sofija dobila, koju smo dobili mi uz nju i sada nam samo ostaje da nastavimo dalje sa fizikalnim i okupacionim terapijama, plivanjem i konstantnim vežbanjem…“, objašnjava Sofijina mama.

Marija primećuje veliki Sofijin napredak.

„Ona je, hvala Bogu, mnogo bolje, zaista je ogromna razlika između deteta koje je pre osam meseci otislo u Los Anđeles i ovog koje se vratilo… Ipak, pred nama je još mnogo posla, ali nećemo odustati… „, rešena je naša sagovornica.

Majčinski, ipak je i zabrinuta. „Osećanja su pomešana po povratku u Beograd, sa jedne strane sreća sto konačno vidimo porodicu i drage ljude, sa druge strane neizvesnost kako će dalje teći njeno lečenje… Takođe, malo smo u strahu i zbog cele situacije sa virusom, s obzirom da je ona i dalje jako osetljiva i da
joj je imunitet oboren zbog steroida koje je dobijala… „, iskrena je Marija.

Sofija Markuljevic
Sofija Markuljević Foto:Privatna arhiva/Marija Markuljević

Još jednom iskazuej veliku zahvalnost onima koji su pomogli i podržali Sofijinu borbu. Srbija se izborila da priliku za život dobiju i još dve devojčice – Lana i Minja. One takođe napreduju i njihovo stanje je tokom lečenja u SAD sve bolje. Ipak, tu borbi nije kraj. Sa spinalnom mišićnom atrofijom se bori i sedmomesečni Gavrilo
Đurđević iz Kragujevca. Njemu možete pomoći slanjem SMS poruke: Upišimo 973 i pošaljimo SMS na 3030 Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human973 i pošaljimo SMS na 455 Uplatom na dinarski račun: 160-6000000844014-95.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar