Kina, Srbija, zastava, zastave
Foto: Shutterstock

Kina je prijatelj Srbije, građani veruju da je Kina najviše pomogla Srbiji tokom pandemije i o odnosima sa Kinom informišu se preko TV ekrana, trećina građana smatra da je Kina najveći donator, a gotovo polovini se dopada komunističko uređenje Kine, navodi Institut za evropske poslove.

Institut za evropske poslove u saradnji sa Ninamedia istraživačkom kućom sproveo je u periodu od 29. marta do 7. aprila 2021. istraživanje javnog mnjenja o odnosima Srbije i Kine. Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku od 1207 ispitanika. Teme istraživanja su bile: odnosi Srbije i Kine; pomoć tokom pandemije; informisanje o odnosima, odnos prema komunističkom uređenju, prijateljstvu dve zemlje, političari koji doprinose odnosima i putovanje u Kinu.

PROČITAJTE JOŠ

Gotovo polovina građana Srbije, njih 48,2%, odnos između Srbije i Kine ocenjuje ocenom 5a prosečna ocena odnosa između Srbije i Kine iznosi 4,21. Više prosečne ocene su dali stariji od 60 godina i mlađi od 30 godina, ispitanici osnovnog nivoa obrazovanja i stanovnici svih regiona osim Vojvodine kao i ispitanici koji žive u vangradskom tipu naselja.

Čak 77% ispitanika veruje da će odnosi Srbije i Kine u budućnosti biti  bolji, 7% ima suprotan stav, dok 16% njih nije umelo da se izjasni po ovom pitanju. Većina ispitanika koji smatraju da će odnosi Srbije i Kine biti  bolji u budućnosti predstavljaju muškarci, stariji od 60 i mlađi od 30 godina i ispitanici osnovnog nivoa obrazovanja.

36,4% ispitanika iznosi da se o odnosima između Srbije i Kine informiše preko televizije, preko internet portala 24,9%, štampanih medija 13,5% i društvenih mreža 11,4%, dok  se 10% ispitanika informiše o odnosu Sbije i Kine preko porodice, prijatelja i kolega, i putem radija. 3,8% ispitanika je izjavilo da se ne informiše po ovom pitanju.

Nešto više od polovine ispitanika (56,4%) smatra da je Srbiji najviše Kina pomogla tokom pandemije Korona virusa, 17,0% navodi Evropsku uniju, 10,3% spominje Rusiju, dok se ostali odgovori javljaju u manje od 2% slučajeva.

Većina ispitanika (80,1%) identifikuje Aleksandra Vučića kao političara koji najviše radi na dobrim odnosima Srbije i Kine, 5,2% ispitanika smatra da nijedan političar ne radi na dobrom odnosu Srbije sa Kinom, 3,6% njih su istakli Ivicu Dačić kao političara koji se zalaže za navedeno pitanje.

83% ispitanika vidi Kinu kao prijatelja Srbije (najviše su to ispitanici stariji od 60 godina sa najviše završenom srednjom školom), dok 3% ispitanika identifikuje Kinu kao neprijatelja.

Skoro polovina ispitanika (47%) ima pozitivan stav prema komunističkom uređenju Kine (muškarci, starosti  60+, sa nižim nivoom obrazovanja, vangradskog tipa naselja), 17% ispitanika ima negativan odnos prema navedenom uređenju, dok se 36% ispitanika nije htelo izjašnjavati u vezi sa istim.

51% ispitanika, muškarci, starosti 60 + i mlađi od 30 godina, sa najmanje završenom srednjom školom, smatraju da imaju dovoljno informacija o odnosima Srbije i Kine, oko trećina ispitanika (28%) navodi da nema dovoljno informacija o navedenim odnosima, dok 21% njih iznose da ne znaju ništa o navedenom pitanju.

U vezi sa pitanjem koje se odnosi na posetu Kini, 4% ispitanika iznose da su bili u Kini i to najviše muškarci, mlađi od 30 godina, visokog nivoa obrazovanja iz Beograda.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar