radikali, naim leo besiri
Foto: Arhiva, N1, EPA/FRED ERNST

Aleksandar Šešelj, sin osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja, sasuo je salvu najprimitivnijih uvreda na račun politikologa i direktora Intituta za evropske poslove, Naima Lea Beširija. Rasprava njih dvojice krenula je još pre dva dana, tačnije 3. aprila, na Tviteru, a razlog tome je bila parola u kojoj se Slobodan Milošević naziva herojem srpskog naroda.

Beširi je ostavio komentar na tvit profila „Srpski radikali“, u kojem se ozloglašeni predsednik SFRJ, osumnjičen za ratne zločine na teritoriji bivše Jugoslavije, naziva „Srpskim herojem“.

„Ratni zločinac hvali ratnog zločinca“, napisao je Beširi, aludirajući na poznanstvo, saradnju i prijateljstvo Vojislava Šešelja, lidera radikala, i Slobodana Miloševića.

Ubrzo nakon toga se oglasio i Aleksandar Šešelj, inače poznat po primitivnom vređanju neistomišljenika, koji je napravio „kovanicu“ od Beširijevog prezimena i napisao „Smrad se širi“.

„Gospodine Šešelj džunior, to nije istina. Smrdljao sam posle lepljenja anti-nacionalističkih plakata, ali kad se promenim za korzo odišem kadkad bugarskom ružom – nikad na ratne zločine“, uzvratio je Beširi.

A onda je krenuo poznati, jezivi narativ devedesetih kojem su radikali i tadašnji socijalisti oduvek bili skloni. Etiketiranje neistomišljenika kao „anti-Srba“.

„Gospodine Beširi, zaista ne bih znao kako odišete. Trudim se da napravim sanitarni otklon od antisrpskih fekalija“, napisao je Šešelj mlađi.

„Rečnik ste nasledili, još nešto?“, uzvratio je Beširi.

Ubrzo nakon toga se u raspravu uključio i Miljan Damjanović, poznati radikal i nekadašnji narodni poslanik, koji na društvenim mrežama još uvek propagira ideju Velike Srbije, te je zajedno sa Aleksandrom Šešeljem i drugim radikalima na Tviteru krenuo u orkestrirani napad, etiketirajući Beširija kao domaćeg izdajnika.

Pozvao je i na upućivanje uvreda.

„Ovaj smrad Naim Leo Beširi  zastupa tezu da su Srbi zločinci, da se u „Srebrenici desio genocid“, da smo na hiljade šiptara pobili na KiM, da su Vojislav Šešelj, Radovan Karadžić i Ratko Mladić ratni zločinci, da Lajčak što pre završio posao „oko Kosova“…Vaša poruka njemu je…?“, napisao je on.

Pisao je još o Beširiju, nazivajući ga i drugim pogrdnim imenima.

Svemu je doprinela i Vjerica Radeta, podržavajući Damjanovića u iznošenju uvredljivih komentara.

Ovakav orkestrirani napad nije izolovan slučaj, s obzirom na to da je Naim Leo Beširi, inače poznat kao redovni kritičar vlasti, ali i zagovornik ljudskih prava i sloboda, te Evropske unije, i ranije bio etiketiran od članova Srpske napredne stranke, ali i članova Srpske radikalne stranke.

PROČITAJTE JOŠ

Beširi je ranije komentarisao i Slobodana Miloševića, a svojevremeno je u autorskom tekstu za Nova.rs napravio paralelu između Aleksandra Vučića, sadašnjeg predsednika Srbije, i Slobodana Miloševića, navodeći da je jedina razlika između njih dvojice „to što nas još uvek ne ubijaju na ulicama“.

„Razlika između Miloševića i Vućića je samo u tome što je prvi targetirao grupe ljudi na osnovu nacionalnosti i profesije, pa je ubijao Albance i novinare, dok se Vučić svom mašinerijom uvek okomi na jednu osobu imenom i prezimenom, jer tako šalje poruku svima ostalima da će isto proći, za sada bez ubistava. Takav mehanizam pasivizirao je društvo, pa će i osude takvog ponašanja vlasti izostati, sve dok mašinerija za razračunavanje ne zakuca i na vaša vrata“, napisao je on ranije za Nova.rs.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare