Foto:TANJUG/SAVA RADOVANOVIC

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izrazila je danas zadovoljstvo visinom odobrene podrške Srbiji iz Fonda solidarnosti Evropske unije u iznosu od 12 miliona evra, koja će biti iskorišćena za pokrivanje troškova zdravstvene pomoći koja je već pružena građanima Srbije.

Ona je za Tanjug precizirala da se to odnosi na nabavku lekova, medicinske opreme i aparata, zatim za nabavku zaštitne oprema za medicinsko osoblje, kao i za radno angažovanje dodatnog medicinskog i drugog osoblja.

Posebno je, kaže, zadovoljna jer su ova sredstva odobrena nakon što je radna grupa Vlade, koju je inicirala i kojom je rukovodila, pripremila prijavu na tako ozbiljan način da je Srbija u apsolutnim iznosima dobila veću pomoć od one koju je dobilo šest od 17 država članica EU i neuporedivo više od dve države kandidata za članstvo.

„Učestvujući u ovom procesu, Srbija je pokazala da ima razvijene kapacitete da uspešno priprema prijave i da koristi sredstva iz Fonda solidarnosti pod istim uslovima kao i punopravne članice Evropske unije“, rekla je ministarka.

POGLEDAJTE JOŠ:

Joksimović je zahvalila svim institucijama i ministarstvima na aktivnom učešću u pripremi aplikacije koju je uputila nadležnom direktoratu Evropske komisije.

Ona je naglasila da je ovakva odluka i veoma jasan pokazatelj konkretne koristi koju naša zemlja ima od pristupanja EU, koja direktno utiče na kvalitet života svakog građanina Srbije, što je posebno važno u vreme pandemije kovid -19.

„Otpornost na krizu, odnosno način na koji se kao država organizovano borimo da saniramo njene posledice, obuhvata i sposobnost i stručnost da za državu i građane dobijete što je moguće više podrške tako što ćete efikasno i precizno sprovesti ponekad komplikovane procedure, koje na kraju daju rezultat“, podvukla je Joksimović.

Podsetila je da je ovo drugi put da je Srbija dobila sredstva iz Fonda solidarnosti EU.

„Nakon katastrofalnih poplava 2104. godine, rukovodila sam i tada procesom prijavljivanja za pomoć za sanaciju štete, koji je rezultirao značajnom finansijskom podrškom Unije našoj zemlji“, kaže Joksimović.

Evropska komisija predložila je paket od skoro 530 miliona evra dodatne finansijske podrške u okviru Fonda solidarnosti EU.

Pomoć je namenjena za 17 država članica, ali i Srbiji, Crnoj Gori i Albaniji, a u cilju zaštite javnog zdravlja u borbi protiv koronavirusa.

Predlog EK treba da odobre Evropski parlament i Savet EU kako bi se finansijska pomoć isplatila zemljama kandidatima.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar