5G. Zašto toliko kasni 5G mreža u Srbiji, prilog, emisija Pregled dana Newsmax Adria
Foto: Newsmax Adria

Srbija dobija 5G mrežu. Pravilnik će biti na javnoj raspravi od ponedeljka a nakon toga kreće i nadmetanje za dodelu frekvencija.

Kako je potvrđeno Blicu, u Ministarstvu informisanja i telekomunikacija od ponedeljka počinje javna rasprava o Predlogu pravilnika o minimalnim uslovima za izdavanje pojedinačnih dozvola za korišćenje radiofrekvencijskog spektra na osnovu sprovedenog postupka javnog nadmetanja u radiofrekvencijskim opsezima 694–790 MHz, 2500–2690 MHz i 3400–3800 MHz.

Donošenje navedenog pravilnika predstavlja osnovu za pokretanje postupka javnog nadmetanja za dodelu radiofrekvencijskog spektra za mobilne komunikacione mreže pete generacije (5G), koje predstavljaju jedan od najvažnijih segmenata društvenog i privrednog razvoja, kao i celokupne digitalne transformacije društva.

„U Republici Srbiji su već oslobođeni osnovni, pionirski radiofrekvencijski opsezi od interesa za razvoj 5G, a novi Zakon o elektronskim komunikacijama, kao i akta Vlade, Ministarstva i Regulatornog tela za elektronske komunikacije i poštanske usluge, predstavljaju regulatorni okvir za dalji razvoj mreža nove generacije“, naveli su u resornom Ministarstvu.

BONUS VIDEO TREDS: Nova društvena mreža i milionski odziv

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare