Užice bolnica, rekonstrukcija bolnice
Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Direktor Zdravstvenog centra Užice najavio je rekonstrukciju opšte bolnice, koja je centralna zdravstvena ustanova Zlatiborskog okruga. Rekonstrukcija će, kako kaže, za početak koštati 30 miliona evra a radovi će se odvijati u nekoliko faza, što će trajati i više godina.

Projekat, koji sa 90 miliona dinara finansira grad Užice, biće završen do kraja godine, a prvi radovi očekuju se početkom iduće godine.

Rekonstrukcija centralne bolnice Zlatiborskog okruga znatno će unaprediti uslove zdravstvene zaštite stanovnika ovog kraja.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević, inače bivša direktorka OB Užice, smatra da bez pomoći države ovakvi projekti nisu mogući.

Užice bolnica, rekonstrukcija bolnice
Foto: Slavica Panić/Nova.rs

“Rekonstrukcija Zdravstvenog centra Užice od ogromnog je značaja ne samo za građane Užica, već i za oko 300 hiljada stanovnika celog Zlatiborskog okruga, koji gravitiraju ka Opštoj bolnici i Zdravstvenom centru Užice. Prvi put od izgradnje biće rekonstruisano svih oko 47 hiljada kvadrata prostora uz potpuno novu savremenu i modernu opremu, što će nivo zdravstvene usluge podići na najviši nivo.Kada sve bude završeno naša Opšta bolnica i Zdravstveni centar sigurno će biti u rangu najsavremenijih kliničkih centara u Srbiji”, rekla je za portal Nova.rs dr Radivojević.

Za prvu fazu radova planirana je izgradnja novih 25-30 hiljada kvadrata novog prostora, gde će se useliti kompletan hiruški deo sa novim operacionim blokom i prijemno-urgentnim centrom. Taj prostor je predviđen na prostoru sadašnje zgrade psihijatrijskog odeljenja koja će biti porušena. Još jedna zgrada, predviđena za novo infektivno odeljenje, biće izgrađena na prostoru sadašnjeg bolničkog parkinga.

Užice bolnica, rekonstrukcija bolnice
Foto: Slavica Panić/Nova.rs

„Kada ta zgrada bude završena i hiruške grane budu preseljene, onda će krenuti rekonstrukcija iseljenog dela sadašnjeg dela hiruškog bloka. Kada se to završi, u taj prostor biće useljene sve internističke grane, a u sadašnjem njihovom prostoru stvoriće se uslovi za ambulantno-klinički blok. Ono što je važno, sve će biti objedinjeno i pod jednim krovom, da ne bi bilo potrebe za izlaženjem iz objekta prilikom odlaženja iz jednog u drugo odeljenje kao što je to sada slučaj. Kada se sve to završi, porušio bi se deo starih zgrada gde se sada uglavnom nalaze ambulante i tu bi se napravila nova zgrada psihijatrije i gerijatrije“, kaže za Nova.rs direktor Zdravstvenog centra Užice dr Miloš Božović.

U sadašnjem bolničkom krugu, ostaće tri stare zgrade koje su pod zaštitom države, zgrada uprave, sadašnjeg grudnog odeljenja i zgrada infektivnog. Te zgrade i novi prostor biće prilagođen potrebama pacijenata ali i za posete, i one koji iz nekih razloga provode vreme u čekanju.

Užice bolnica, rekonstrukcija bolnice
Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Novi prostor podrazumeva i njegovo opremanje, a dr Božović kaže da je ponosan na ono što užička bolnica već poseduje. U poslednje dve godine u ovu bolnicu je pristigla oprema vredna oko 4,5 miliona evra, a u planu je nabavka nove magnetne rezonance, skenera i još jednog rengen aparata.

„Bolnica je već dobila novu angio-salu, novi skener, digitalni rengen aparat, veliki broj respiratora, aparata za anesteziju, defribilatora, monitora a godinu dana pre kovida, ministarstvo je izdvojilo sredstva za nabavku dva nova laparoskopska stuba, potpuno opremanje ortopedske sale sa novim aparatima koji služe kod ugradnje proteza. Tako da smo poprilično zanovili opremu u Opštoj bolnici i sada, a nju ćemo koristiti i u novim uslovima. Ići će i novi program i projekat opremanja novih prostorija sa svime što bude trebalo“, ističe Božović.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Božović najavljenu rekonstrukciju bolnice objašnjava kao stvaranje uslova za čitav 21. vek ali i početak idućeg. To ne znači da će kapacitet bolnice po broju postelja biti veći, nego će sadašnji neuslovni prostvori biti zamenjeni komfornim i funkcionalnim, po najnovijim savremenim principima zdravstvenih uslova. Rekonstrukcije zdravstvenih objekata su neminovne jer posle određenog perioda sami sebe prevazilaze, što je uslovljeno razvojem i napredkom medicine koji i zahteva nove okolnosti.

Ono što je za svaku zdravstvenu ustanovu najvažnije jeste stručan kadar. Božović tvrdi da kadra u užičkoj bolnici ima dovoljno i za predstojeći novi prostor i rad u novim uslovima. Pojava koronavirusa i vandredne okolnosti rada u zdravstvenim ustanovama, zahtevale su i dodatni broj zdravstvenih radnika koji su tokom protele godine i primljeni u ovu zdravstvenu ustanovu.

Kada vreme epidemije prođe, očekuje se novi pritisak na zdravstveni sistem jer su u slučaju drugih bolesti, uglavnom zbrinjavani hitni slučajevi dok su mnoge dijagnoze kod pacijeneta uznapredovale.

Užice bolnica, rekonstrukcija bolnice
Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar