Foto: Dragan Aritonović, Google maps

Radimo vikendom, iako nemamo dovoljno kadrova u svim službama, pa neki rade kraće od drugih, što je uobičajeno za male domove zdravlja u unutrašnjosti Srbije, poput našeg, koji trpe nepravdu, jer kada pošaljemo lekara na specijalizaciju, školujemo ga i čekamo pet godina da se vrati i počne da radi, preuzme ga neka velika ustanova, najčešće u Beogradu i mi opet ostajemo bez lekara, priča za Nova.rs dr Rodoljub Živadinović, direktor Doma zdravlja Aleksinac, koji se osvrnuo na sve probleme zdravstvenih ustanova u provinciji, koje rade sa minimumom osoblja, a od 1. maja ovaj dom zdravlja počeo je sa stalnim radom subotom i nedeljom, kako pacijenti ne bi čekali radne dane, niti putovali u veće gradove, zbog akutnih stanja.

Rad vikendom u ovom domu zdravlja, naglašava direktor, nije motivisan potezom kolega iz Univerzitetskog kliničkog centra Niš, sa Klinike za kardiohirurgiju, koji su tokom 100 dana i 12 uzastopnih vikenda radili bez novčane naknade i tako uspeli da eliminišu liste čekanja za operacije na srcu.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Naš rad nema dodirnih tačaka sa onim što su kolege radile i postigle u Nišu, prosto se poklopilo da smo dobili ovu mogućnost u istom periodu kada su oni radili vikendom. Naš rad međutim određen je odlukom Vlade, a nije bio moguć do sada, jer nismo imali dovoljno kadrova, a bilo je previše pacijenata u doba kovida. To je inače standardno radno vreme domova zdravlja, koje, nažalost, većina primarnih zdravstvenih ustanova u Srbiji ne primenjuje“, priča dr Živadinović.

Radno vreme subotom i nedeljom je od osam do 18 sati u odeljenju za zdravstvenu zaštitu odraslih i na pedijatriji. Jedina služba koja neće raditi nedeljom je – ginekologija.

virus
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

“Kada bismo imali još jednog, trećeg ginekologa, mogli bismo da uvedemo rad nedeljom i u ovoj službi, ali za sada to nije moguće. Mesec i po dana razmatrali smo kada i kako da krenemo sa radom vikendom. Problem je što male zdravstvene ustanove poput naše, zaposleni uglavnom napuštaju. Oni odlaze u veće centre, bolnice, a mi ostajemo bez kadra. Ne možete da uputite čoveka na specijalizaciju ako ga prethodno ne zaposlite za stalno. Kolegu, koji je sada specijalizaciji iz ginekologije, čekamo da završi i da se vrati. Međutim, najčešće se dešava da kada male ustanove u unutrašnjosti Srbije, iškoluju čoveka, on dođe na kratko i vrlo brzo se prebaci u veću ustanovu u Beograd, Niš, Novi sad. Specijalisti retko kad hoće da ostanu u malom mestu, a mi nemamo načina da ih zadržimo. Tako, one ustanove koje nisu školovale te specijaliste, na kraju ih dobijaju spremne za rad, a nama opet ne ostane niko“, objašnjava doktor.

mapa reporuka lekara
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ovaj dom zdravlja, ističe on, radiće i tokom svih državnih praznika u službama gde to kadrovske mogućnosti dozvoljavaju.

Pročitajte još:

“Imamo jednu terensku i jednu ambulantnu ekipu hitne pomoći i uvek smo imali probleme, tokom neradnih dana i državnih praznika, da pokrijemo povećan obim posla. Poseban problem bio je i na stomatologiji, jer pacijenti tokom vikenda nisu imali kome da se obrate. U prethodnom periodu nismo imali odgovarajuće kadrovske mogućnosti da radimo vikendom, ali sa drastičnim smanjenjem broja obolelih od kovida, situacija se promenila, a i naši zaposleni su iskoristili veliki deo godišnjih odmora koji im je ostao još iz perioda pandemije, tako da je sada većina njih na poslu, pa će pacijenti imati i tokom vikenda priliku da budu pregledani pre svega po pitanju hitnih, odnosno akutnih stanja”, kaže dr Živadinović.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

On dodaje da ova ustanova ima onoliko kadrova koliko zakon nalaže, ali da je to upravo i problem.

„Broj mora biti veći, treba nam više zaposlenih. Na ginekologiji su nam neophodna minimum tri ginekologa kako bi radili sedam dana u nedelji. Sada imamo dva, ali jedan je uglavnom na odmoru ili bolovanju. Kada se desi da jedan nije tu, drugi kolega ima za 100 odsto više posla. U Beogradu i drugim većim gradovima, ustanove imaju više kadrova, pa kad jedan specijalista ne radi, ostalima se poveća obim osla, ali ne toliko kao kod nas“, naglašava doktor.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Podsetimo, ministarka zdravlja u Vladi Srbije, prof. dr Danica Grujičić, nedavno je naglasila važnost kadrovskih povećanja u zdravstvenim ustanovama u unutrašnjosti zemlje, iz kojih specijalisti masovno odlaze u Beograd ili u inostranstvo.

„Ne treba ljudi da se plaše da odu iz jednog mesta u kome žive, u drugo mesto gde mogu da nađu posao. Znate, sada maltene ispada da je lakše otići iz Srbije u Nemačku, nego, recimo, iz Vojvodine u centralnu Srbiju“, rekla je ona.

BONUS VIDEO: Niški kardiohirurzi radili 100 dana bez prestanka: Rezultat je da nema više liste čekanja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare