Foto:Medija centar Beograd

Porodice Srba i Albanaca sa područja Kosova i Metohije održale su danas konferenciju za štampu na kojoj su pozvale vlasti Beograda i Prištine da učine dodatne napore kako bi utvrdilo šta se desilo sa 1600 ljudi čije tela nisu pronađena nakon rata na Kosovu 1999. godine.

Udruženje porodica nestalih Srba i Albanaca na prostoru Kosova izjavili su da obe vlasti moraju da omoguće dostupnost arhiva kako bi se utvrdilo šta se desilo sa nestalim članovima porodica.

„Nema napratka u nekom društvu sve dok postoje tajni grobovi“, rekla je Nataša Ščepanović, predsednica Udruženja žrtava sa Kosmeta i dodaje da zahteva profesionalne istrage kako bi se otkrili svi nestali, kao i zaštitu svedoka.

Bajram Kekiraj iz Resursnog centra za nestale osobe u Prištini rekao je da se ne treba zavaravati da će predstavici Beograda i Prištine tokom razgovora u Briselu otkriti bilo šta o porodicama nestalih.

„Ne samo Aleksandar Vučić, nego niko od političara sa prostara Kosova i Srbije nije rekao ono što zna. Ono što je trebalo da učine, nisu učinili“, zaključio je Kekiraj.

Predstavnici nestalih osoba rekli su da u ovom trenutku još uvek ima 1643 nestale osobe.

Događaj pod nazivom „Nestali ne smeju da ostanu broj – imaju imena“ organizovali su Udruženje žrtava sa Kosmeta i Resursni centar za nestale osobe u Prištini, uoči Međunarodnog dana nestalih 30. avgusta.

 

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar