Foto: Nova.rs

Pokret Ne davimo Beograd saopštio je da strogo osuđuje nedavno rušenje spomenika poginulim borcima kojije brutalno oštećen tokom izgradnje auto-puta u blizini sela Negrišori, u opštini Lučani. Kako je navedeno u saopštenju, zbog zanemarivanja antifašističkog nasleđa koje traje već decenijama, pokret je u Narodnoj skupštini u novembru prošle godine predložio formiranje Komisije za utvrđivanje odnosa Republike Srbije prema antifašističkom nasleđu.

„Izražavamo zabrinutost da nereagovanje države po ovom pitanju predstavlja deo jedne šire težnje da se nastavi sa umanjivanjem antifašističkog nasleđa u Srbiji. Ta težnja se pokazala i sa idejom novosadske vlasti o podizanju Spomenika nevinim žrtvama 1944/1945, kao i zapostavljanjem Memorijalnog kompleksa Boško Buha u Jabuci kod Prijepolja“, dodaje se u saopštenju.

Kako je izjavio narodni poslanik pokreta Ne davimo Beograd i inicijator Komisije za utvrđivanje odnosa Republike Srbije prema antifašističkom nasleđu Đorđe Pavićević, rušenje spomenika palim borcima u selu Negrišori kod Lučana pokazuje koliko je zanemarena ostavština antifašističke i narodnooslobodilačke borbe iz Drugog svetskog rata.

Pročitajte još:

„Spomenik je uništen jer se naprosto našao na trasi budućeg autoputa, pored toga što je Zavod za zaštitu spomenika zahtevao izmeštanje ovog kompleksa. Ni vlasti, ni izvođači radova, nisu se potrudili da to učine i šteta koja je ovim učinjena je, čini se, nepopravljiva. Put u budućnost koji obećava vladajuća stranka i njen predsednik izgleda da podrazumeva rušenje svega što je ideološki neprihvatljivo, makar to bio i spomenik ljudima koji su dali život boreći se za oslobođenje i protiv fašizma”, izjavio je Pavićević.

Pokret, dodaje se u saopštenju, pruža punu solidarnost sa meštanima sela Negrišori, koji su u izjavama medijima izrazili nezadovoljstvo zbog potpunog nemara od strane izvođača radova, kao i njihovog povlašćenog položaja nauštrb reda i zakona.

„Zahtevamo da se što pre stane sa pogubnim postupanjem spram kulturne baštine, koja svedoči o velikoj antifašističkoj tradiciji naše zemlje“, zaključak je saopštenja.

BONUS VIDEO U Novom Sadu burno zbog spomenika nevinim žrtvama rata 1944/45. godine

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar