Foto: Wikipedia/BrankaVV

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja očekuje da kineska kompanija "China Communications construction company", koja je tokom radova na izgradnji deonice auto-puta Čačak – Požega, oštetila Spomenik palim borcima, u najkraćem roku vrati ovaj memorijal u pređašnje, nepovređeno stanje.

Ministarstvo je pozdravilo reakciju i najavu kineske kompanije da će obnoviti spomen-obeležje palim borcima.

„Povodom oštećenja Spomenika palim borcima u ratovima 1912–1918. i 1941–1945. godine u selu Negrišori, na putu Pakovraće–Požega, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ukazuje da je potrebno da građevinske i izvođačke firme, koje vrše radove u neposrednoj blizini ovakvih značajnih kulturnih obeležja, moraju posebnu pažnju da posvete njihovoj bezbednosti i sigurnosti“, navelo je Ministarstvo u saopštenju.

„Ovaj događaj nas podseća na važnost čuvanja kulture i istorije, kao i poštovanja civilnih žrtava rata, palih boraca i njihovih porodica. Spomenici, memorijali i različita kulturna obeležja širom Srbije neodvojivi su deo srpskog istorijskog nasleđa i identiteta, te ih kao takve svi moramo poštovati i čuvati“, dadalo je još Ministarstvo.

Podsetimo, kineski izvođači koji rade na izgradnji auto-puta Pakovraće – Požega, srušili su spomenik palim borcima Drugog svetskog rata u selu Negrišori. Spomenik je u potpunosti uništen, a ostaci su bili rasuti po putu.

Meštani su bili zgroženi ovim postupkom i ne veruju da je neko mogao ovako nešto da uradi, i konstatuju da ne znaju da li je onaj ko je to uradio bio „pijan ili drogiran“.

U međuvremenu usledilo je izvinjenje i najava da će Kinezi snositi troškove obnove, što je za Nova.rs ranije potvrdio predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović.

„U pitanju su velike mašine, bageri kojima su srušeni spomenici nenamerno. Oni su prihvatili krivicu i obećali da će snositi troškove obnove i izmeštanja na drugu, bezbedniju lokaciju“, rekao je Dolović za naš portal.

***

BONUS VIDEO – Oskrnavljeni spomenici u Ivanjici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar