Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Crkva je uvek posvećivala ogromnu pažnju obrazovanju i prosvećivanju, poručio je večeras srpski patrijarh Porfirije na svečanosti uručenja stipendija Srpske pravoslavne crkve najboljim studentima završnih godina fakulteta osnivača Beogradskog univerziteta.

Patrijarh je naglasio da mu je zadovoljstvo što su se okupili u Hramu Svetog Save, Save koji je osnivao škole po Srbiji i prosvećivao svoj narod, navodeći da je do današnjih dana crkva nastavila njegovim stopama.

Crkva je podsticala i doprinela osnivanju Univerziteta u Beogradu, smatrajući da je univerzitet jedan od najvažnijih institucija u državi i u narodu. Univerzitet kreira sadašnjost i budćnost, rekao je Porfirije, ukazujući da to nije mesto gde se stiče samo znanje „ovog sveta“, već i mesto koje razvija vrlinu.

Pročitajte još:

To su dva stuba Univerziteta u Beogradu, znanje i vrlina i obaveza Crkve je da podrži Univerzitet i sve one koji žele da steknu znanje i budu čestiti, istakao je patrijarh.

On je naglasio da su brojne fondacije koje stipendiraju mlade ljude, napominjući da je njegova želja da se one ujedine, „neka novčanici budu različiti, ali cilj nam je isti“.

Kada sputamo zavist i isključivost, možemo više učiniti, rekao je patrijarh Porfirije.

Stipendije su dobili Danilo Tonić, Teodora Stevanović, Nikola Šurjanac, Stefan Stakić, Vasilije Stambolić, Sonja Lukendić, Stefan Povrenović, Isidora Arsenović, Zorana Jevtić, Stefan Pajić, Stefan Simonović i Aleksa Zubelić.

Svečanosti je prisustvovao i rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić.

Na konkurs se prijavilo 148 kandidata, i to 52 sa Medicinskog fakulteta, 35 sa Pravnog, 30 sa Pravoslavno-bogoslovskog fakulteta, 19 sa Filozofskog i 12 studenata Elektrotehničkog fakulteta.

Prijavljeni su imali visok prosek ocena, 85 iznad devet, 42 iznad 9,5, a četvoro studenata je imalo prosek 10, rečeno je na ceremoniji u kripti Hrama Svetog Save.

Bonus video: Božićna poslanica patrijarha Porfirija

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar