Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

U toku je javna rasprava o nacrtu predloga Zakona o visokoškolskom obrazovanju, a sam nacrt biće predlog debate do 17. aprila. Među najbitnijim predlozima, u koje je naš portal imao uvid, izvdvaja se to da bi novim zakonom bio uveden institut blagoslova Svetog Arhijerejskog Sinoda SPC za upis na studije, zasnivanje radnog odnosa i prestanak radnog odnosa koji bi važio za Pravoslavni bogoslovski fakultet Univerziteta u Beogradu pa samim tim i za Univerzitet u Beogradu. Time bi ozbiljno bila narušena autonomije Univerziteta, koja je do sada bila neprikosnovena.

Pišu: Bojana Anđelić, Danilo Savić i Bojana Milovanović

Prema novom nacrtu Zakona o visokoškolskom obrazovanju, konkrento u članu 74, mogu se uočiti sporni detalji čijim bi usvajanjem bila narušena autonomija Beogradskog univerziteta.

„Visokoškolske ustanove koje ostvaruju akademske studijske programe u oblasti teologije jedne od tradicionalnih crkava i verskih zajednica ovlašćene su da opštim aktom propišu kao neophodan uslov saglasnost nadležnog organa te crkve ili verske zajednice za učešće u konkursu za izbor nastavnika i saradnika, kao i saglasnost nadležnog organa te crkve ili verske zajednice za izbor u zvanje nastavnika“, navodi se u predlogu zakona.

Prema pomenutom predlogu, da bi neko uopšte postao profesor obavezno mora da dobije saglasnost crkve ili verske zajednice.

„Nastavniku kome je povučena saglasnost za službu učenja na osnovu člana 74. stav 15. ovog zakona prestaje radni odnos“, stoji u predlogu. Prema ovom nacrtu, na Univerzitetu se praktično uvodi lex specialis kojim se otvoreno diskriminišu oni koji nameravaju da se upišu, zaposle ili su već zaposleni.

Pored spornih kršenja autonomije Univerziteta, bitno je naglasiti da se time ruši sekularnost države, kojom se crkava odvaja od državnih poslova, što može imati dugoročne posledice po države.

Radonjić: Ovo je lex specialis

Ovim Nacrtom se u Zakon o visokom obrazovanju uvodi institut blagoslova Svetog Arhijerejskog Sinoda SPC za upis na studije, zasnivanje radnog odnosa i prestanak radnog odnosa koji bi važio za Pravoslavni bogoslovski fakultet Univerziteta u Beogradu (PBFUB), pa samim tim i za Univerzitet u Beogradu, primećuje Ognjen Radonjić, profesor Filozofskog fakulteta.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Prema ovom Nacrtu, na UB se praktično uvodi lex specialis kojim se otvoreno diskriminišu oni koji nameravaju da se upišu, zaposle ili su već zaposleni na Bogoslovskom fakultetu. Ovaj predlog izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju je u direktnoj suprotnosti sa načelom autonomije univerziteta koja je zaštićena Ustavom (član 72) i važećim Zakonom o visokom obrazovanju (član 6) kao i drugim članovima važećeg Zakona o visokom obrazovanju (član 74, član 75, član 97), Zakonom o radu i Statutom UB“, kaže Radonjić.

Iz Ministarstva prosvete su za Nova.rs kratko poručili da je rasprava o zakonu u toku i da su otvoreni za sugestije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar