Rodoljub Kubat Foto:Ivan Dinić/Nova S

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović rekla je da univerzitetska zajednica treba da pomogne u "obezbedjivanju egzistencije" profesoru Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta (PBF) Rodoljubu Kubatu koji je pre dva meseca dobio otkaz.

Kako je rektorka rekla za dnevni list Danas, Univerzitet u Beogradu (UB) pokušao je poslednjih meseci da angažuje profesora na nekom drugom mestu sa punim radnim vremenom, ali su ti pokušaji bili bezuspešni.

„Stoga pozivam članice UB i inovacione centre fakulteta UB da razmotre mogućnost angažovanja profesora“, rekla je Popović.

Prema njenim rečima, lični dohodak obezbedile bi članice UB na dobrovoljnoj osnovi, dok se ne obezbede uslovi za redovno finansiranje njegovog radnog mesta.

Popović je dodala da je glavni problem za zaposlenje profesora uskladjivanje Statua PBF i Statuta UB, jer mora da se sačeka izbor novog poglavara Srpske pravoslavne crkve.

Popović je navela da je „njeno pravo da pokrene inicijativu, pogotovo ako se radi o sopstvenim sredstvima članica UB“.

Profesoru Rodoljubu Kubatu Sinod je 15. septembra povukao blagoslov, pa mu je dekan fakulteta Zoran Ranković potpisao otkaz.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar