Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Roditelji dece koja su za samo nekoliko meseci smrtno stradala na pešačkim prelazima, udružili su se i pokrenuli akciju za hitnu izmenu Zakona o bezbednosti saobraćaja i Krivičnog zakonika. Oni su zatražili i zvaničan sastanak sa predsednikom Narodne skupštine i ministrima pravde, saobraćaja i brige o porodici.

U saobraćajnim nesrećama sa fatlnim ishodima tokom decembra prošle i januara ove godine, četvoro dece izgubilo je život na pešačkim prelazima, ali je ova crna lista mnogo veća kada se pogleda cela prošla godina.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Nikolina (13) iz Kragujevca, Melisa (15) iz Novog Pazara, David (14) iz Sombora, Maksim (9) iz Obrenovca su deca koja su nastradala za samo mesec dana.

Nikolinini roditelji pokrenulu su onlajn peticiju ,,Pravda za Nikolinu‘‘, u kojoj apeluju na pravosudne institucije da počinioci teških krivičnih dela u saobraćaju, umesto dosadašnjih 48 sati, u pritvoru budu do okončanja krivičnog postupka. Takođe, apeluju i da se u skladu sa evropskim zakonodavstvom povećaju kazne zatvora na 15 do 30 godina.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Roditelji nastradale dece izdali su zajedničko saopštenje u kome kažu da su zatražili sastanak sa predsednikom Narodne skupštine Vladimirom Orlićem, ministarkom pravde Majom Popović, ministarkom za brigu o porodici Darijom Kisić Tepavčević i ministrom saobraćaja Goranom Vesićem.

,,Navedene državne funkcionere želimo lično da upoznamo sa gorućim problemom i sve većom uznemirenošću građana. Oni bi svojim javnim angažmanom u konkretnim izmenama određenih članova zakona, precizno navedenih u našem zahtevu, spasili od sigurne smrti i teških telesnih povreda decu na pešačkim prelazima‘‘, istakli su roditelji u svom saopštenju.

U delegaciji koja bi na poziv državnih funkcionera otišla na sastanak su roditelji Nikoline iz Kragujevca (nastradala 2022.), Melise iz Novog Pazara (2022.), Maksima iz Obrenovca (2023.) i Bogdana iz Vlasotinaca (2022.).

Zahteve podržavaju i roditelji Maje Zarić iz Kragujevca (2022.) Davida Mormera iz Sombora (2023.) i Despota Vitorovića iz Beograda (2020.), koji zbog brojnosti delegacije ne mogu lično da prisustvuju sastanku, saopštili su udruženi roditelji.

BONUS VIDEO: Skup roditelja u Kragujevcu kojima su deca nastradala u saobraćaju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar