Foto:Nenad Lazić/Nova.rs

Spas od tropskih vrućina veliki broj građana Srbije prvog dana avgusta pronašao je na rekama, jezerima ili gradskim kupalištima, a neki su se sklonili u hlad obližnjih izletišta ili planina.

Novosađani su spas od vrućine potražili na Dunavu, a tokom vikenda Štrand je bio pun kupača.

„Srećna sam što živim u gradu koji ima reku, jer zaista ne znam kako bi smo, sa troje male dece, podneli ove vrućine zatvoreni u stanu. Ove godine nema ni mora, tako da nam je Dunav dragocena opcija da ovo leto ipak barem malo uživamo“, kaže Katarina Antonić. Pojedini su hlad zatražili na Fruškoj gori, gde su vikendice postale jedne od najtraženijih nekretnina ovog leta.

Foto:Nenad Lazić/Nova.rs

„Bukvalno smo svega 6 km udaljeni od grada, a temperatura između Popovice i Novog Sada je i sada, u 15 sati, niža za pet stepeni. Ovde nam klima nikada nije trebala u kući“, kaže Natalija Veselinović. Među one koji zbog posla ne mogu da napuste grad su i novosadski taksisti, kojima je je teže zbog preporuke da ne uključuju klime u vozilima.

Foto:Nenad Lazić/Nova.rs

„Izgoreh, šta da vam kažem. U vožnji je još i podnošljivo, napravim malo promaje, ali ovako, dok stojim na stajalištu, a hlada nigde, stvarno je teško za izdržati“, kaže vozač Maxi taxija, napominjući da mnoge kolege zbog vrućine izbegavaju da rade dnevne smene.

Foto:Nenad Lazić/Nova.rs

I na „beogradskom moru“ traži se spas od vrućina

Na „beogradskom moru“ oko podneva našao se veliki broj kupača koji se na plaži uglavnom pridržavaju mera i poštuju propisanu fizičku distancu.  Uvedene su i protivepidemijske mere zaštite na čije obavezno pridržavanje povremeno, sa razglasa, podsećaju posetioce Ade Ciganlije.

Foto:TANJUG / NIKOLA ANDJIC

Ima i onih koji su se sa porodicom ili društvom od visokih temperatura sklonili u hladovinu Košutnjaka gde su uživali u sportskim aktivnostima, jahanju, vožnji bicikla, a nekima vrućina nije smetala da raspale roštilj.

Foto:TANJUG / NIKOLA ANDJIC

Inače, kupališta i bazeni na otvorenom u Beogradu počeli su da rade od 12. jula, a građani mogu da se raslade i na plaži Lido koja je otvorena svakog dana od 9 do 19 časova.

Za bezbednost posetilaca na Lidu brinu čuvarske i spasilačke ekipe, kao i dežurna medicinska služba.

Kraljevo bez bazena, spas na rekama

Kraljevčani na 30 i koji stepen iznad, uglavnom vreme provode na rekama, Ibru, Zapadnoj Moravi ili virovima na planinskim rečicama. Izbor postoji, ali gradska plaža na Ibru nije prepuna kupača. Reklo bi se da se mnogi u ovom gradu pridržavaju pravila o fizičkoj distanci zbog koronavirusa, jer ovaj deo Kraljeva u vrelim danima ume da bude pun kupača.

Foto:Nova.rs

S druge strane, na okolnim planinama je povećan broj izletnika i vikendaša. Rečice kao što su Kamenica, Lopatnica, Ribnica i Žička reka odredište su za Kraljevčane koji bi da pobegnu sa vrućih ulica.

Kopaonik ovog leta beleži veliki broj turista. Veliki broj posetilaca stigao je na ovu planinu iz svih delova Srbije. Sa dnevnim temperaturama koje se kreće oko 20 stepeni Celzijusa, Kopaonik je pravi beg sa vrelog asfalta.

Panoramsko razgledanje ove planine, sve do Pančićevog vrha, na kome se vrlo često smenjuju oblaci, sunce i magla, mnogima predstavlja pravo uživanje.

Foto:Nova.rs

Spas od gradske vreve neki su potražili na obalama Srebrnog jezera, gde se trenutno, prema zvaničnim podacima Turističke organizacije opštine Veliko Gradište, nalazi preko 10.000 turista.

Foto: Ivan Popovič/Nova.rs

„Došli smo iz Novog Sada da uživao ovde na jezeru. Imali smo sreće da cele nedelje bude toplo i sunčano, i pravi spas od vrućine je u jezeru. Na asfaltu ovo ne bismo izdržali, ali u ovom periodu i treba da bude toplo“, kaže Nemanja Stanojlović iz Novog Sada. Isto mišljenje deli i Milica koja je sa suprugom došla iz Leskovca.

„Prvi put smo ovde došli, jezero je čisto, voda je topla, hrana jeftina, smeštaj je pristupačan. Ima svega i jako mi se dopada, samo me je strah što se mnogo ne distanciraju i ne čuvaju od korone“, kaže Milica Ivanović iz Leskovca.

I plaža u Donjem Milanovcu puna je onih koji žele da iskoriste jedan od najtoplih dana kako bi se rashladili u Dunavu.
„Dan je idealan za kupanje, kod nas se obično plaža puni posle 15 časova kada je Dunav najtopliji, a sunce najjače“, kaže Nikola Vladić.

Foto: Ivan Popovič/Nova.rs

Pošto je odlukom Kriznog štaba zabranjen rad kafića i restorana kao i kupališta posle 15 časova, drugog dana Bajrama većina Novopazaraca je beg od vrućina potražila u okolini grada.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Na samo pola sata vožnje automobilom stiže se do planinskog centra Golija, veliki broj građana Novog Pazara otišao je na ovu planinu kako bi se sklonio od vrućina.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare