Foto: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC

Načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski izjavila je jutros da epidemija korona virusa na jugoistoku Srbije i u Nišu polako jenjava.

Ona je za RTS rekla da je juče testirano 935 osoba, od kojih je 47 pozitivnih.

„Taj broj pozitivnih lica je pet odsto, što pokazuje da u ovom delu Srbije epidemija jenjava. Imali smo nekoliko žarišta u čitavom Nišavskom okrugu i sva su pod kontrolom“, rekla je Sotirovski.

Ona se osvrnula i na situaciju u prethodnom periodu.

„Zbog ljudi koji su došli iz inostranstva i zbog pritiska iz ostalih delova juga i jugoistoka Srbije i severa KiM, Niš je imao jako veliki broj zaraženih. Onog momenta kada su otvorene privremene bolnice u Zaječaru, Sokobanji i Leskovcu, istog trenutka je pritisak ka Kliničkom centru Niš počeo da slabi“, navela je ona.

Pročitajte još:

Prema njenim rečima, pod kontrolom je i stanje u Domu u Kulini.

Posle puno vremena, dodala je, tamo je pre dva dana obavljena smena radnika, odnosno iz karantina u tom domu izašla je grupa radnika, a druga grupa je počela da radi.

U Kulini je juče testirano 99 korisnika i 24 je pozitivno, pre dva dana testirano je 37 radnika i četiri su pozitivna, a zaposlenima mnogo pomaže bolnica u Aleksincu, pošto je tamo reč i o hroničnim bolestima, istakla je Sotirovski.

Kaže da će u dogovoru sa gradskim inspektorima, pre svega komunalnim inspektorima svih pet gradskih opština u Nišu, turistička inspekcija, inspekcija rada i sanitarna inspekcija kontrolisati ugostiteljske objekte koji su počeli da rade u ponedeljak.

„Vidimo da je lepo vreme pokazalo da se malo manje svi zajedno pridržavamo neophodnih mera. Ali, kazne će ipak biti velike, zajedno će gradski i republički inspektori raditi“, poručila je Sotirovski i dodala da očekuje da se što pre zaposle mlađi inspektori čiji je broj, kako kaže, deficitaran.

Nova laboratorija, koja je poklon kineske vlade Nišu, trebalo bi da počne da radi u roku od 75 dana, navodi Sotirovski.

„U pitanju je moderna laboratorija poput one nedavno otvorene u Beogradu, a biće u okviru Instituta za javno zdravlje Niš. U toku dana će imati kapacitet za do 1.000 uzoraka i ostaće trajno u našem gradu“, zaključila je Sotirovski.

Ona je dodala i će privremena kovid bolnica u studentskom domu kod Medicinskog fakulteta u Nišu danas biti zatvorena i na području Nišavskog okruga ostaće otvorena još samo privremena bolnica u „Radonu“ u Niškoj Banji.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar