Foto:Vesna Lalić/Nova.rs, Printscreen FoNet/Video, Newsmax Adria, Demokratska stranka

Već tri meseca, dve hrabre majke iz Pećinaca, prevrću nebo i zemlju, kako bi svoju decu vratile u vrtiće, iz kojih su, kako tvrde, nezakonito izbačena zbog "političke nepodobnosti roditelja". Deca, koja su inače bila u sistemu i godinama išla u vrtić, naprasno su ostala ispod crte, zbog navodne popunjenosti kapaciteta, a dodatno ulje na vatru, dolila je nedavna ponuda predškolske ustanove, da roditelji mogu da dovode decu u vrtić u Šimanovcima, koji je od njih udaljen 30 kilometara. Za ove majke, takva ponuda je "nepristojna" i kako kažu, u krajnju ruku, bezobrazna. Epilog ovog skandaloznog slučaja je i dalje taj da deca ne idu u vrtić.

Afera „Pećinci“, koju je dirigovao lokalni moćnik i poverenik SNS-a za Pećince Milorad Pantić Luki, nikako se ne stišava, niti joj se nazire kraj, a majke dece, koju već tri meseca čuvaju rođaci, babe, dede i komšije, ne odustaju od borbe da decu vrate među drugare koje vole i vaspitačice na koje su navikli.

Jelena Mihailović i Jelena Mažić, majke čija su deca „izvisila“ za mesto u vrtiću, zbog kako tvrde, „osvete“ lokalnog moćnika Lukija, jer se ne slažu sa politikom vladajućeg SNS-a, odlučno kažu, da će čitavu stvar terati do kraja i da neće odustati od borbe, sve dok im deca ne budu vraćena u vrtiće u koje su godinama išla.

Foto: Shutterstock

Najnoviju ponudu, kojom je, kako navode, vladajuća struktura želela da ispegla čitavu stvar i pošalje decu u vrtić udaljen 30 kilometara, nisu ni razmatrale, jer je kako kažu „nepristojna i bezobrazna“.

Da stvar bude gora, ove majke, koje svakodnevno prate situaciju „na terenu“, tvrde da u vrtićima u Pećincima i Obrežu ima mesta, a da se ponudom za Šimanovce, vlast sada „pere“, i da im tim pozivom, ujedno, kako navode,  iz džepova  izbija 20.000 dinara, koliko bi ih mesečno koštalo da svakodnevno decu voze 30 kilometara tamo i nazad.

„Ova ponuda je totalno bezobrazna i providna i tačno se vidi da su to uradili da bi nas skinuli s dnevnog reda i da bi se smirila javnost. Kao, evo, mi smo vam dali rešenje, izvolite, mesta ima u Šimanovcima. Ko može, neka vozi decu, ko ne može, pa, Bože moj, rešili smo vam problem. Vaše je da prihvatite ili ne“, ogorčena je ovom ponudom Jelena Mažić, majka dvoje dece od pet i dve godine, koja su već išla u vrtić u Obrežu.

Porodica Mažić Foto: Privatna arhiva

U celom ovom problemu, koji ima debelu političku pozadinu sa potpisom SNS-a, zanemarena su osećanja i prava dece, koja su, prema svemu što se do sada izdešavalo, kolateralna šteta političkih igrarija lokalnih moćnika.

Majke navode, da se vlast, preko dece sveti roditeljima, koji su protiv naprednjačke vlasti.

U međuvremenu, stvarni život teče, pa se roditelji izbačene dece već tri meseca snalaze da organizuju čuvanje dece dok su na poslu i da im objasne zbog čega ne mogu više da se druže sa svojim drugarima.

Reči ovih majki su bolne, a ujedno opisuju i sliku društva u kome su politički interesi ispred ljudskih prava.

Jelena Mihailović iz Pećinaca, za Nova.rs kaže da svoju ćerku, često odvede do parkića koji se nalazi preko puta vrtića, kako bi mogla da vidi svoje drugare.

Foto: Newsmax Adria

„Popenjem je na tobogan, pa ona viri i gleda svoje dugare. Kada je lepo vreme i vaspitačica izvede grupu u dvorište, pozove je da se igra sa njima. A, kada se izigraju, onda ih moja ćerka  otprati do ulaznih vrata. Moje dete voli svoje drugare i voli svoju vaspitačicu. Vaspitačica je normalna žna i uvek je pozove da se igra kada smo u blizini vrtića“, svedoči nam Jelena kako svom detetu nadoknađuje izgubljeno  vreme u vrtiiću.

S druge strane, Jelena Mihailović majka dvoje dece iz Obreža opisuje, da dok su ona i suprug na poslu, decu čuvaju njihovi roditelji, prijatelji i rođaci.

„Nas deca svako veče pred spavanje pitaju ‘a, kod koga ćemo sutra da budemo?’. To je za decu toliko stresno da nemam reči. Ovde su totalno zanemareni dečji interesi. Ja ne želim da naša deca pate zbog  toga, što se tamo neko okomio na nas, jer nismo istog mišljenja kao oni. Zbog toga ćemo ovu stvar da teramo do kraja, sve dok nam deca ne budu vraćena u vrtić“, kategorična je Jelena iz Obreža.

Jelena Mažić Foto: Privatna arhiva

Obe majke sa kojima smo razgovarali, tvrde da je evidentno da u vrtićima ima mesta i da su njihova deca ciljano izbačena.

Jelena iz Obreža kaže da lično poznaje roditelje, čije dete je tek upisano u vrtić i primljeno u jaslenu grupu sa terminom polaska u martu naredne godine, a da je iz te iste jaslene grupe njena ćerka izbačena.

Slična situuacija je i u vrtiću u Pećincima, gde je, prema svedočenju Jelene Mihailović „nemoguće da nema mesta“.

„Neverovatno je da u toj grupi nema mesta samo za moje dete. Ja nikada nisam videla više od 12-oro dece u grupi. Kada ih izbrojim, bude 12, jednom je bilo osam, maksimalno 14. To je neka normalna priča. Uvek je pola bolesno, neko dete ne dođe iz nekog razloga i uvek ima mesta. Nikada ne dođe 30 ili 35 koliko su oni rekli, nikad se nije desilo da je bilo toliko dece u grupi“, opisuje Jelena iz Pećinaca.

Ministar Ružić najavio inspekcijsku kontrolu

Pre desetak dana, Jelena Mihailović učestvovala je na konferenciji za novinare ispred Predsedništva Srbije, na kojoj je pozvala nadležne da donesu odluku o vraćanju dece u vrtiće.

Ona je tada rekla i da se  po pitanju celog problema, ministar prosvete Branko Ružić „pravi mrtav“.

Izgleda da su te reči zabolele ministra, pa nam Jelena kaže da je posle te konferencije usledila reakcija, kojom je ministar najavio inspekciju na svim nivoima, ali ona ni do danas nije dobila nikakvu povratnu informaciju.

Branko Ružić Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC/

„Ministar je rekao da treba da se radi u najboljem interesu dece, ali ne znamo da li je inspekcija izlazila i šta je utvrdila. Ako je sve u interesu dece, onda mi kao roditelji zaslužujemo odgovore zbog čega naša deca tri meseca ne idu u vrtić i zbog čega neko zbog toga nije odgovarao. Mesta ima i za nas nije prihvatljiv odgovor da nije bilo mesta. Tražimo objašnjenje zašto su naša deca diskriminisana i izbačena“, ogorčena je majka Jelena Mihailović.

Vučić najavio izgradnju novog vrtiča

Iako problem u Pećincima postoji već tri meseca, predsednik Aleksandar Vučić u početku se pravio nevešt i izjavljivao kako nije čuo za to „da neka deca ne mogu u vrtić“. Svojevremeno je izjavio i da će problem biti rešen izgradnjom novog vrtića.

„Taj Milorad Pantić Luki je napravio toliku brljotinu da oni iz SNS-a više ne znaju kako sve ovo da sakriju. Sad predsednik nudi i novi vrtić. Pa, predsedniče, šta će nam novi vrtić, kad imamo mesta u postojećim objektima. Samo tražimo da više ne zataškavate ovu stvar i vratite našu decu u kolektive na koje su navikli“, poručila je Jelena Mažić.

Ove hrabre majke ističu, da njihova deca nisu usamljeni slučajevi, ali da su odlučile da iznesu borbu do kraja i za ostale roditelje, kojima su kako kažu, takođe iz političkih razloga, deca izbačena iz vrtića u Pećincima.

BONUS VIDEO: Kako se Vučić pretvarao da ne zna za lokalnog SNS kabadahiju iz Pećinaca

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare