Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Sociološko naučno društvo Srbije (SNDS), najoštrije protestuje protiv hapšenja njegovog člana dr Vladimira Mentusa ispred Narodne skupštine tokom noći između 11. i 12. jula 2020. godine. SNDS zahteva hitno puštanje na slobodu dr Mentusa, kao i svih onih koji su na isti način uhapšeni i procesuirani.

Prema informacijama do kojih je došlo SNDS, dr Vladimir Mentus, naučni saradnik u Institutu društvenih nauka u Beogradu, uhapšen je samo zbog toga što se zatekao na mestu policijske akcije i bez obzira na to što nije učestvovao ni u kakvim akcijama protiv policije, niti u bilo kakvim drugim nasilnim akcijama, što se vidi i na snimku koje SNDS poseduje, ističu u ovom društvu.

„Prilikom hapšenja dr Vladimir Mentus je pretučen od strane pripadnika policije koji su izvršili hapšenje. Po kratkom postupku, bez odgovarajuće pravne procedure dokazivanja, prava na odbranu i advokata osuđen je na 30 dana zatvora i odmah sproveden u zatvor u Padinskoj Skeli“, ističe se u saopštenju SNDS.

Sociološko naučno društvo Srbije zahteva hitno puštanje na slobodu dr Vladimira Mentusa, kao i svih onih koji su na isti način uhapšeni i procesuirani, a kojih prema saznanju SNDS – nije malo.

„SNDS takođe zahteva da se protiv lica koja su organizovala i sprovela na ovaj način hapšenje a koja se vide na snimcima, kao i njihovih nalogodavaca, sprovede postupak utvrđivanja odgovornosti i izreknu odgovarajuće sankcije. Ovakvo postupanje policije i sudski postupci po kratkom postupku bez zaštite prava uhapšenih predstavljaju flagrantno kršenje ljudskih prava, podrivaju pravni sistem Republike Srbije i predstavlja još jedan primer uzurpiranja institucija“, ističe se u saopštenju Sociološkog naučnog društva Srbije.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)