Železara, Smederevo
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Pokret Tvrđava je došao do zvaničnih podataka iz Doma zdravlja Smederevo, da je broj aktivnih novoobolelih slučajeva maligniteta porastao 400 odsto za devet godina, odnosno sa 1.738 slučajeva 2011. do 6.866 slučajeva u 2019. godini, a istovremeno je predstavio i analizu prašine iz neposredne okoline Železare, a koji su pokazali da se u njoj nalaze, kako tvrde, kancerogeni metali. Ovo udruženje zahteva da država konačno krene da preduzima ono što je u njenoj moći - a to je da "zaustave ubijanje građana Smedereva od strane kompanije HBIS".

U tom udruženju osnovano sumnjaju da je ovaj katastrofalni rast obolelih od malignih bolesti u dobrom delu, kako tvrde, posledica zagađenja vazduha i životne sredine. Radinac, u kome se nalazi smederevska železara, nalazi se na prvom mestu po stopi obolelih, od svih 27 smederevskih sela.

Udurženje građana „Pokret Tvrđava“ prezentovalo je na današnjoj konferenciji za novinare podatke analizirane prašine iz naselja u neposrednoj blizini smederevske železare u vlasništu kineskog HBIS-a, a u kojoj je nađena visoka koncentracija kancerogenih teških metala. Uzorkovanje prašine rađeno je početkom septembra na inicijativu meštana Radinca, a uzorci su za 24 sata uzeti na 3 pozicije sa simsa prozora.

Milenko Jovanović kaže da su laboratorijske analize pokazale da je u prašini u naseljima u okolini smederevske železare otkriveno prisustvo ozbiljnih polutanata i opasnih jedinjenih, pre svega teških metala kao što su Nikl, Olovo, Kobalt i drugo, odnosno sve ono što u većoj količini ne bi smelo da bude u vazduhu.

Jovanović je novinarima rekao da pronađene količine ovih polutanata ne govore koliko su od toga građani udahnuli, ali da je definitvno da jedan deo završio u plućama ljudi.

„Najbitnije je da se prvi put pojavljuju konkretni rezultati monitoringa koji su osmislili i finansirali građani, a koji daje ozbiljnije indicije o problemu koji je poznat, ali ovaj put se kvantifikuje i može da se vidi koliko je problem ozbiljan“, navodi on.

On ističe da je ova toksična prašina posledica aktivnosti Železare i da ovim metalima nije mesto u vazduhu sem u tragovima.

Laboratorijska analiza je pokazala eksplicitno i „nevernim Tomama“ da je u okolini Železare, kako navodi Jovanović, opasan vazduh za život. Jovanović dodaje da je teško koliko ta prašina daleko doseže, ali da sigurno „dobacuje do Smedereva, a verovatno i dalje“.

„U Radincu je zdravlje građana bilo i ostalo ozbiljno ugroženo, a na to do sada nije bilo adekvatne rekacije sem pritisaka organizacija i građana… Ne postoji nijedna sumnja u nalaze koliko je ovo opasno da se nađe u vazduhu koji udišu građani, ovo je strašno opasan dokaz da su građani praktično trovani“, rekao je Jovanović.

On navodi da je laboratorija uradila i uzorkovanje šljake iz Železare koja se istovara u okolini Smedereva i da je analiza pokazala da je isti sadržaj metala.

„To sve završava u zemljištu i odatle u podzemne i površinske vode i opet to završava kod građana. Što bi se reklo duplo trovanje i nešto što se nastavlja i o čemu se ćuti. Ovaj alarm je odavno upaljen, a sada je dobio verifikaciju“, zaključio je Jovanović.

Svake godine drastičan rast obolelih od malignih bolesti u Smederevu

Nikola Krstić iz Pokreta Tvrđava predstavio je podatke iz Doma zdravlja Smederevo koji pokazuju da je od 2011. do 2019. godine stopa obolelih od malignih bolesti u Smederevu skočila za 400 odsto. Tako je 2011. godine bilo 1.738 obolelih, a 2019. 6.866.

Foto:Pokret Tvrđava

„Mi smo sigurni da je jedan deo ovih slučejava povzen direktno sa zagađenjem vazduha, što pokazuju relevantne studije da postoji direktna veza zagađenja vazduha i broja obolelih od malignih bolesti, a na kraju i broja umrlih. Ovo ne može da bude slučajno i za ovo neko mora da odgovara, sada imamo analizu paršine da je toksična i podatke iz Doma zdravlja“, ističe Krstić.

On je naveo i primer jedne žene koja živi u okolini Železare, a za koju imaju medicinske podatke da, kako tvrdi, gubi glas tri puta godišnje zbog prašine u Radincu.

Pokret Tvrđava zahteva da država konačno krene da preduzima ono što je u njenoj moći – a to je da „zaustave ubijanje građana Smedereva od strane kompanije HBIS“.

„Ako neko posle ovog ne želi da preduzme ništa, onda je on saučesnik u ovom zločinu“, poručio je Krstić.

Bonus video – Udišu prašinu i teške metale: Šta se nadvilo nad Smederevom?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare