Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Pokret "Tvrđava" optužio je smederevsku železaru za "ekološki terorizam" zbog ispuštanja crnog praha, na šta je kompanija HBIS Group Serbia odgovarila da je do toga došlo zbog pretovara rude. Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je tim povodom rekao da su određene mere već naložene Železari i da inspekcija istražuje šta se desilo, nakon čega će, ako bude bilo potrebno, Ministarstvo moći da podnese prekršajnu prijavu, prijavu za privredni prestup, ali i krivičnu prijavu.

„Ogromna količina crnog praha koji je emitovala smederevska železara je pao na okolinu, ljudima su prekrivene kuće, dvorišta i usevi! SVE JE CRNO!“, objavio je u četvrtak Pokret „Tvrđava“ iz Smedereva.

Nakoon toga je na pitanje Nova.rs kako je došlo do incidenta koji su opisali Smederevci, kompanija HBIS Group Serbia odgovorila da se prašina pojavila usled pretovara rude.

Kako je Trivan rekao za Sputnjak, republički inspektor je na zahtev građana odmah reagovao, jer reč je o neposrednoj opasnosti po zdravlje ljudi.

„Istovremeno je doneto rešenje kojim je inspektor privremeno zabranio odlaganje rude na piramidi tog rudnog dvora. Dakle, to je učinjeno istog trenutka, zabranjeno je dalje odlaganje rude do ispunjavanja uslova koje moraju da obezbede da bi se rasejavanje zaustavilo“, rekao je Trivan.

Na pitanje da li je incident mogao da ostavi posledice po zdravlje ljudi, ministar je rekao da će odgovor dati medicinski stručnjaci, ali i da je mera koju je izrekao inspektor prva reakcija, da će se ministarstvo ekologije tek baviti ovim slučajem.

Moguća krivična prijava

„Železara je dužna da bez odlaganja preduzme sve tehničke mere kako bi se koncentracija tih zagađenih materija u vazduhu smanjila na zakonom predviđen nivo. Dobili su zadatak da primene čitav niz tehničkih mera, koje su njima već poznate, a mi ćemo ih sada pomno pratiti“, kaže ministar Trivan.

Povezane vesti:

Na pitanje da li će železara trpeti posledice zbog incideta, kaže da je to moguće i da država od toga ne beži, jer svako mora da poštuje propise. Građani u ovakvim sredinama imaju visok stepen tolerancije, ali ona ima granice, kaže.

„U ovakvim slučajevima mere koje naložimo ne ispoštuju se uvek, pa već u sledećem obilasku inspektori primenjuju značajno strože, uključujući i poziv Tužilaštvu. Ono i samo može da reaguje, ako smatra da je ugrožena životna sredina, zdravlje ili životi građana. I u ovom slučaju možemo da podnesemo prekršajnu prijave, prijavu za privredni prestup, ali, boga mi, i krivičnu prijavu“.

Ministar je rekao da su se Kinezi kada su ušli u železaru obavezali da će sprovoditi čitav niz mera i da ih sprovode, ali očigledno nedovoljno brzo, jer tehnološki proces to ne dozvoljava.

Pokret „Tvrđava“ optužio je pre tri dana objavio snimke i saopštio da je kontaktirao Ministarstvo za zaštitu životne sredine i republičku inspekciju.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar