Dva sporna člana novih medijskih zakona, o kojima je prethodnih dana pisala Nova.rs, zapravo su deo taktike osmišljene još prošle godine, baš u oktobru. Tada je vlast pokušala da SBB, jedinog TV operatora posvećenog očuvanju nezavisnih medija u Srbiji, "slomi" upravo astronomskim nametima za emitovanje kanala sa nacionalnom frekvencijom. U tu svrhu iskorišćene su Prva i B92.

Podsetimo se kako je to izgledalo.

Naime, vlasnik dve televizije, Prve i B92, Srđan Milovanović, zatražio je minule jeseni da kompanija SBB ubuduće plaća 38 miliona evra godišnje za njihovu distribuciju, kao i tri kablovska kanala, umesto dosadašnje cene od 3,5 miliona evra. Povećanje cene od bezmalo više od 10 puta. Nakon što je kompanija SBB to, logično, odbila, Milovanović je ostao čvrsto pri svojoj odluci. SBB je, onda, odlučila da iz svoje ponude izbaci kanale iz Kopernikus grupe. Logika je bila jednostavna – takva ponuda, govorili su, neprihvatljiva je s tržišnog aspekta. Milovanović je zatim obrazložio svoju odluku – toliko plaćaju ostali legalni operatori (misleći pre svega na Telekom).

Nakon decidne odluke SBB, Milovanović je najpre reagovao saopštenjem u kojem se navodi da su se vlasnik Pinka Željko Mitrović i Junajted grupa „udružili“ u pokušaju da se uruše tri nacionalne televizije, Prva, B92 i Hepi, „čime bi se Pink oslobodio konkurencije, a istovremeno i raščistio teren za ono čemu se iz Junajteda nadaju, rast Nove S“. „Pink“ je, zatim, objavio da od SBB dobija 0 dinara kao naknadu i to obrazložio prosto – „Pink“ ima nacionalnu frekvenciju, od operatora mu novac ne treba, finasira se od oglasa.

Ostalo vam je poznato: Milovanović je „reterirao“, cena je ostala ista, B92 i Prva ostali su u ponudi SBB.

Sada, zamislimo da se ovaj scenario dešava nakon donošenja pogubnih medijski zakona, koji su ovih dana „tajno“ obogaćeni sa dva sporna člana i ubačeni u predlog koji ide vladi i skupštini. Milovanović bi, umesto povlačenja 11 puta veće ponude SBB, u tom slučaju tražio „arbitražu“ od REM. REM bi, onda, po svom netransparentnom cenovniku mogao da SBB „odreže“ istu cenu koju traži Milovanović, sakrivajući se iza „tržišta“ koje je tu cenu nametnulo.

A tržište, gle čuda, oblikuje „Telekom“.

Ovaj svojevrsni medijski reket time bi bio ozakonjen.

PROČITAJTE JOŠ:

Ostaje, međutim, ipak šansa da će – nakon reakcija javnosti, strukovnih udruženja i OEBS – ovi članovi zakona biti povučeni. Ako se to ne desi, slamanje nezavisnih medija ušlo bi u terminalnu fazu. Podsećamo, ako nova verzija Zakona o elektronskim medijima – koja je nedavno prošla javnu raspravu i trebalo bi do kraja godine da bude na dnevnom redu Narodne skupštine – bude izglasana, vaša TV ponuda u 2024. godini izgledaće značajno drugačije. Za početak, zakon određuje koji će vam kanal prvi iskočiti na televizoru, i to će biti upravo nosioci nacionalnih dozvola, dodeljenih na osporavanom konkursu iz 2022. godine, Pink, Hepi, Prva i B92. Mnogo važnija je, međutim, pretnja koja se nadvija nad operatorima u Srbiji. Naime, po nacrtu novog zakona, u slučaju novog spora između nacionalnih emitera i operatora, REM, kritikovan od strane stručne javnosti i međunarodnih organizacija, će odrediti cenu po kojoj operatori moraju da prikazuju ove kanale. To omogućava prinudu operatora da plaća neopravdane cene televizijama po ukusu vlasti.

“Verzija Nacrta zakona koja je bila na javnoj raspravi nije uredila pitanje naknada u slučaju da regulatorna tela odrede obavezni prenos, što je u prošlosti dovodilo do značajnih problema u praksi. Vidimo da cirkulišu i nove verzije koje se bave naknadama, ali na način da probleme uočene u praksi ne rešavaju nego produbljuju” , rekao je za Nova.rs Miloš Stojković, advokat i stručnjak za medijsko pravo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare