Foto:rintscreenYouTube-Danas-Conference-Center-; Vesna Lalić/Nova.rs; shutterstock

Zahtev SBB-u da plati nerealnu cenu od 38 miliona evra za emitovanje TV Prva i B92, njihov vlasnik Srđan Milovanović temelji na tvrdnji da mu toliko plaća državna telekomunikaciona kompanija.

Veze Srđana Milovanovića , vlasnika B92 i Prve televizije, sa generalnim direktorom „Telekoma“ Vladimirom Lučićem skrivane su od javnosti, ali su ih jasno ilustrovale brojke. U pitanju su milioni evra koje je „Telekom“ slio u projekte iza kojih stoji Milovanović, a danas su dostigli i sumu od 38 miliona evra. Toliko novca nudi Lučić Milovanoviću za emitovanje televizija sa nacionalnom frekvencijom – 38 miliona evra koji pripadaju građanima Srbije.

Vlasnik televizije Prva i B92 Srđan Milovanović konačno je javno priznao da mu državni operater „Telekom Srbija“ plaća 2,5 evra, odnosno 300 dinara po korisniku, čime je pokušao da opravda preterano visok zahtev od 38 miliona evra prema SBB za emitovanje televizija Prva i B92.

Prethodno, vlasnik ove dve televizije Srđan Milovanović zatražio je da kompanija SBB ubuduće plaća 38 miliona evra godišnje za njihovu distribuciju, kao i tri kablovska kanala, umesto dosadašnje cene od 3,5 miliona evra. Ovaj nerazumni zahtev za čak 11 puta uvećanom cenom nije proizvod nikakvih velikih investicija u poboljšanje kvaliteta programa ovih televizija, jer je činjenica da i TV Prva i TV B92 poslednjih godina beleže smanjenje gledanosti po svim parametrima digitalnog merenja na TV Beat i AGB Neilsen.

Ucenjivačka ponuda

„Ideja vlasnika Prve i B92 da nakon dobijanja dozvole za narednih osam godina, od SBB kompanije zatraži plaćanje neverovatno visoke sume, apsolutno je neprihvatljiva, čak i sa tezom da im toliko plaća ’Telekom Srbija’. Za nas objašnjenje vlasnika TV Prva i B92 da mu toliko plaćaju, ’ostali legalni operateri’, kako je naveo u saopštenju, nikako ne može biti argument, jer kao što je poznato svima, ’Telekom’ je kompanija koja je i ranije preplaćivala TV sadržaje“, objavljeno je ranije u saopštenju „Junajted grupe“, koja je vlasnik SBB.

Ponuda sa novom cenom je stigla pre 50 dana, odmah nakon konkursa za dodelu nacionalnih frekvencija, na kojem je isti vlasnik dobio dozvolu da koristi javno dobro građana Srbije u narednih osam godina, i to za obe televizije.

Budući da je inspirisan ovakvim ishodom konkursa, vlasnik TV Prva i TV B92 dao je sebi za pravo da uveća dosadašnju naknadu za neverovatnih 1.000 odsto, uprkos tome što se radi o kanalima koje građani Srbije mogu slobodno i besplatno da gledaju preko obične antene. Istovremeno, televizije Prva i B92 državi plaćaju manje od milion evra godišnje pravo na nacionalnu frekvenciju, dok od SBB kompanije traže nekoliko desetina miliona evra za distribuciju.

I Mitrović u čudu

Nedavno je i vlasnik Pink televizije Željko Mitrović bio jasan i rekao da kanali sa nacionalnom frekvencijom moraju da budu besplatni, te da su vlasnici dužni da ih daju građanima bez ikakve naknade.

„Naš nacionalni kanal Pink dajemo besplatno operaterima, a pošto su njima potrebni programi, mi proizvodimo skoro 70 programa koje naplaćujemo po jedan evro svim kablovskim operaterima – i ’Telekomu’ i SBB. Dakle, Pink od SBB dobija 0 evra za kanal Pink, a naplaćuje jedan evro (po korisniku, prim. aut) 60 i nešto kanala“, kazao je nedavno Mitrović.

Preplaćivanje kao manir

Da je „Telekom“ navikao da preplaćuje svoje akvizicije, potvrđuje i slučaj kupovine prava na prenos engleske „Premijer lige“, za šta su platili čak 600 miliona evra, što je duplo veća cena od one koju je platila Kina, ili čak četiri puta veća nego Nemačka, Austrija i Švajcarska zajedno.

Podsetimo, „Telekom“ je pre četiri godine kupio za 195 miliona evra kablovski operater Kopernikus. Samo mesec dana kasnije, 4. decembra, saopšteno je da je postignut dogovor da dotadašnji suvlasnik Kopernikusa Srđan Milovanović za 180 miliona evra kupi medijski paket grčke Antena grupe, uključujući dve televizije sa nacionalnom frekvencijom, Prvu i O2.

BONUS VIDEO: Vlasnik B92 i Prve ćuti o ponudi SBB, gledaoce instruišu kako raskinuti ugovor

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar