Dobrila Petrović Foto: N1

Izvršno odeljenje Prvog osnovnog suda već više od 5 meseci ne rešava slučaj Dobrile Petrović, koja je, ispostavilo se, protivpravno nasilno iseljena od strane Mirjane Dimitrijević i policije.

Svi koji prate teme vezane za izvršenja i brutalna iseljenja u kojima učestvuju policija i izvršitelji se sigurno sećaju iseljenja Dobrile Petrović, saopštili su iz organizacije Krov nad glavom.

Izbacivanje Dobrile i njene porodice se desilo 2017. godine od strane izvršiteljke Mirjane Dimitrijević, policije, a umešana je bila i Socijalna služba koja je pretila da će oduzeti decu ne budu li sami napustili stan u Njeguševoj ulici u Beogradu.

Ono što mnogi verovatno ne znaju, jer nije pompezno kao slučaj nasilnog iseljenja, je činjenica da je Dobrila na sudu dokazala da nisu smeli da je isele, da je to potvrdio Ustavni, kao i Apelacioni sud, koji je u junu 2021. godine poništio presudu kojom je Dobrila nasilno iseljena sa porodicom.

Pročitajte još:

Na osnovu ove dve odluke i činjenice da je presuda poništena porodica Petrović je u skladu sa zakonom pokrenula proces protivizršanja, međutim Prvi osnovi sud odugovlači taj proces i kao i uvek kada su u pitanju obespravljeni ljudi načelo hitnosti ne postoji, već se izmišljaju razlozi da se ne odlučuje o predlogu za protivizvršenje.

Predlog za protivizvršenje je predat Izvršnom odeljenju Prvog osnovnog suda u oktobru prošle godine, međutim nikakvo rešenje još nije doneto.

Dobrila i dalje živi kao podstanar, a po izveštaju fonda PIO, Mirjana Dimitrijević joj je zbog troškova izvršenja skinula od penzije oko 680.000 dinara do trenutka dok Apelacioni sud nije ukinuo presudu.

Mirjana Dimitrijević Foto: UNS

Zašto je izvršenje hitno kada obespravljeni treba da se izbace na ulicu, a kada se dokaže da je napravljena greška i da se moraju vratiti u svoj dom, tada hitnosti i pravde nema?

Zahtevamo da sudovi u Srbiji podjednako brzo reaguju kada siromašni i obespravljeni dokažu da su oštećeni, isto kao što su brzi i efikasni kada bogati i moćni otimaju njihove jedine domove, često mimo zakona, Ustava i zagarantovanih ljudskih prava, što se upravo desilo u Dobrilinom slučaju.

BONUS VIDEO: Dušan Miljković o pomoći porodici Cvetković

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare