Stolarija, prozori, prozor, zamena stolarije
Foto: Shutterstock

Ugovori o subvencijama za zamenu stolarije biće potpisani sledeće sedmice, najavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i dodala da će jedan od dva poziva za učešće u projektu biti upućen kompanijama koje će raditi zamenu stolarije, a da ne bi bilo nerealnih cena, biće određena maksimalna.

Ona je za K1 televiziju rekla da će ugovore potpisati Ministarstvo rudarstva i eneregtike i lokalne samouprave.

„Suština tog projekta je da trošimo manje energije, čime ćemo direktno uticati na životnu sredinu i dobijati niže račune za električnu i toplotnu energiju“, kazala je Mihajlović.

Navela je da ne postoji opština koja se nije javila na konkurs za subvencije za zamenu stolarije, a 66 opština će potpisati ugovore i raspisati dva poziva za učešće u projektu.

„Jedan poziv je kompanijama koje će raditi zamenu stolarije, a da ne bi bilo nerealnih cena biće određena maksimalna. Lokalne samouprave će javno saopštiti koje su to kompanije, a istovremeno će raspisati i poziv zainteresovanim građanima. Prve ugovore sa građanima očekujemo u avgustu“, naglasila je Mihajlović.

Ona je dodala da će u septembru ministarstvo, ponovo, raspisati poziv lokalnim samoupravama za nastavak programa i da će 50 odsto sredstava obezbediti država.

Javni poziv Ministarstva rudarstva i energetike bio je otvoren do 21. maja, a opštine su morale da se opredele šta će, konkretno, od ponuđenih mera zajedno sa državom finansirati – da li zamenu dotrajale stolarije, ili ugradnju termoizolacije i nabavku kotlova za grejanje koji neće koristiti ugalj. Ako, na primer se prijavi samo za subvencije za zamenu stolarije – građani te opštine neće moći da računaju na subvencije za zamenu kotlova na ugalj, na primer.

Ako se opština ni ne prijavi – nema ni subvencija.

Čak i kada se opština prijavi za sve ponuđene opcije – to nije garancija da će svi njeni zainteresovani građani moći da dobiju „pokriće“ za 50 odsto svog ulaganja. Opštine će, naime, praviti rang-liste prijavljenih građana, na osnovu kojih će se subvencije odobravati.

Novac neće biti uplaćivan direktno građanima – već preduzećima koje će izabrati svaka opština na osnovu prethodno upućenog javnog poziva, a građani koji žele ove godine da konkurišu za subvencije moraće, po svemu sudeći, da spreme – gotovinu. Jer eventualno plaćanje na rate putem kredita očekuje se tokom iduće godine.

Ministarka je ranije najavila da će konkurs za građane koji žele da uz subvenciju države zamene stolariju na stanovima i kućama biti raspisan sredinom juna.

Mihajlović je krajem maja za RTS rekla da se ukupno 88 lokalnih samouprava javilo na konkurs Ministarstva rudarstva i energetike, a da su 74 dostavile kompletnu dokumentaciju.

Govoreći o Zelenoj agendi, Mihajlović je istakla da je to „vizija koja neće nikoga ostaviti bez posla, već naprotiv, ubrzaće privredni rast i obezbediće dugoročnu energetsku stabilnost“.

Zelena agenda

„Zelena agenda je naš model rasta i primer da možemo da imamo dovoljno energije koja je proizvedena na održiv način“, rekla je Mihajlović danas za K1 televiziju.

Zorana Mihajlović Foto:TANJUG/ KABINET POTPREDSEDNICE VLADE SRBIJE, MRE/ ZORAN PETROVIC

Dodala je i da će Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije i Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije omogućiti domaćinstvima da smanje potrošnju i troškove električne energije, ali će i doprineti zdravijoj životnoj sredini i povećanju učešća energije dobijene iz obnovljivih izvora.

Mihajlović je povodom projekta „Jadar“ koji se odnosi na istraživanje nalazišta litijuma u okolini Loznice ponovila da je istina jedino čime će Ministarstvo odgovarati na politizaciju ove teme.

„Kada studija o uticaju na životnu sredinu bude gotova, ona će biti dostupna javnosti, a nakon toga možemo da komentarišemo i polemišemo. Činjenica je da je jadarit ogromna šansa za našu zemlju, litijum je budućnost, posebno ako uzmemo u obzir mogućnost čitavog lanca proizvodnje litijumskih baterija i električnih vozila. Govorimo u uticaju na BDP od 20 odsto“, rekla je ona.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar