Stolarija, prozori, prozor, zamena stolarije
Foto: Shutterstock

Država naveliko najavljuje subvenciju za promenu stolarije, građanima bi to trebalo da prepolovi troškove kada je reč o tom velikom poslu. Dodatna ušteda desiće se dugoročno, kroz manje račune za struju, a ne treba zanemariti i očuvanje životne sredine. Sve to zvuči lepo, ali za većinu i dalje nedostižno. U Srbiji je prosečna plata 555 evra, a za jedan najobičniji PVC prozor sa dvostrukim staklom treba izdvojiti oko 130 evra.

Cene se razlikuju od firme do firme, ali i mnogih drugih kriterijuma – materijala, dimenzija, vrste zatvaranja. Najjeftiniji su PVC prozori, gde za običan prozor sa dvostrukim staklima u proseku treba nekih 130 evra, ili od 85 do 160 evra po kvadratnom metru.

Cena prozora sa drvenim okvirom koji mogu biti od PVC prozora skuplji i do 40 odsto je nekih 100 do 180 evra. Najskuplji su kombinovani prozori drveno-aluminijumski, koji su često i duplo skuplji od običnih PVC prozora. U te cene treba uračunati i ugradnju, a montaža se naplaćuje između pet i 10 evra po kvadratu.

Kao ohrabrenje, ipak, može da bude i podatak da se zamenom stolarije može uštedeti i do 40 posto utrošene elektrilne energije, a time i značajno smanjiti računi.

Sprema se konkurs

Stolarija, prozori, prozor, zamena stolarije
Foto: Shutterstock

Sredinom juna opštine po Srbiji raspisaće javni poziv za sve građane koji žele da zamene stolariju na svojim kućama ili stanovima i za to dobiju subvenciju države.

Država sa opštinom plaća 50 odsto troškova, a 50 odsto plaća domaćinstvo. Kako su zvaničnici najavili, prvi ugovori mogu se očekivati krajem jula i početkom avgusta.

Počelo je raspitivanje

 

Nova.rs kontaktirala je i kompaniju Megaplast koja se bavi ugradnjom PVC stolarije. Kažu da je, kada je objavljena prva informacija o tome da će država subvencionisati ugradnju stolarije, bilo poziva građana koji su se zanimali i raspitivali. Ipak, iz ove firme nismu mogli ništa konkretno da im odgovore, pošto konkretnih infrmacija još nema.

„Čim budemo dobili neki papir, znaćemo i kako to treba da izgleda u praksi. Još uvek ne znamo šta da kažemo i odgovorimo ljudima“, navode u ovoj firmi.

Dodaju da je klijente zanimalo da li bi mogli naknadno da refundiraju troškove, ukoliko sa ugradnjom stolarije počnu pre zvanične procedure za dodelu subvencija? Ni na to nema odgovora.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (26)