Dete, maska, škola, troslojne maske
Foto: Shutterstock

Redakciji Nova.rs obratio se roditelj Nikola Perenčević koji ima dvoje školske dece, napominjući da se od roditelja zahteva da na brzinu odluče kako će njihovo dete od septembra pohađati školu (u školi ili onlajn), uz uslov - da ne mogu naknadno promeniti odluku.

Perenčević navodi i da je roditeljima u odeljenjima koja pohađaju njegova deca u ponedeljak stigla poruka od razrednih starešina da najkasnije do danas u 20 časova odgovore kako žele da njihova deca budu uključena u  obrazovno vaspitni rad u školskoj 2020/2021. godini, sa dva ponuđena odgovora:

– dete će pohađati nastavu u školi
– dete će pratiti nastavu na daljinu (onlajn).

Međutim, kako navodi, jedan razredni starešina je tražio informaciju o tome kako će dete iz njegovog odeljenja ići u školu u septembru, dok je drugi tražio podatak za celu školsku godinu, a obojica su u porukama napisala da se odluka ne može menjati kada nastava počne.

Ujedno, Perenčević je obavešten da će, i ako bude odlučio da dete nastavu prati onlajn, pismene i usmene provere biti organizovane u školi.

„Nakon primanja poruka, čuli smo se, preko telefona, sa razrednim starešinama oba deteta, postavili smo pitanje o tome šta podrazumeva online nastava (da li je isto kao prošle godine, šta nam sve treba, bilo kakve bliže informacije), ali nismo dobili konkretan odgovor, jer ni oni u školi ne znaju šta to sve podrazumeva. Na pitanje o nastavi u školi, takođe, nemamo konkretne informacije“, navodi ovaj roditelj.

On pita ministarstvo prosvete – zašto ovako na brzinu moramo da se odlučimo?

„Nemamo nikakav plan, ne znamo šta podrazumevaju dva modela (osim onog osnovnog, a to je da je online nastava od kuće, a škola je škola), pa ako baš moramo da se odlučimo do sutra, zamolili bismo ministarstvo da nam konkretnije objasni, pa mi kao roditelji da možemo da se odlučimo“, objašnjava Perenčević i dodaje:

„I još nešto, u porukama piše da nema izmena kada se odlučimo. Zašto je to tako? Možda baš primetimo da je bolje ono drugo. Naravno, ne mislimo da se predomišljamo svako malo, ali pravo na izbor bi trebalo da imamo“, zaključuje ovaj roditelj.

Podsetimo, danas je Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije upozorila da na osnovu uputstava koje je predložilo Ministarstvo prosvete, nije moguće organizovati rad u školama od 1. septembra i napraviti raspored.

Iz unije su naveli da je na sastanku sa resornim ministrom Mladenom Šarčevićem 13. avgusta “mnogo toga rečeno, ali gotovo ništa nije dogovoreno”.

“Na sastanku smo od ministra čuli da Stručna uputstva nisu ‘Sveto pismo’ i da se mogu menjati, da su direktori odgovorni za organizaciju i realizaciju nastave, da se nastava neće odvijati onlajn i da se platforme neće koristiti osim u slučaju povećanja broja zaraženih”, piše u saopštenju Unije sindikata prosvetnih radnika.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare