Mladen Sarcevic
Mladen Šarčević Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Profesori neće raditi dve smene, izjavio je ministar prosvete Mladen Šarčević objašnjavajući kako će raditi škole u kojima će većinom doći do deljenja razreda na dve grupe.

On je na pitanje ako u odeljenju ima 26 učenika i podele se na dve grupe, kada dolaze na nastavu, i da li i jednoj i drugoj grupi nastavu drži isti učitelj, ministar Šarčević je odgovorio da je poslato uputsvo svim školama i da je specifičan odnos prema zaposlenima.

„Učitelj koji ima četiri časa po pola sata ima prostora da kad započne sa prvom grupom, nastavu nastavi i sa drugom grupom“, rekao je za TV Prva Šarčević. Prema njegovim rečima, to će biti isti učitelj.

„Ne radi dve smene, ima svoju radnu normu“, objasnio je Šarčević i dodao da će i oni koji su proglašeni kao tehnološki viškovi biti aktivirani.

Produženi boravak će funkcionisati, sve škole imaće isti broj grupa, kao i svoj prostor i svoje nastavnike. Šarčević je ukazao da sve, ipak, zavisi od epidemioloških uslova.

I osnovci i srednjoškolci će imati mogućnost da se opredele za onlajn nastavu. Kada je reč o maskama, on je zamolio premijerku da se obezbede sredstva gde to bude neophodno.

„Predlog je da roditelj obezbedi bar tri maske“, rekao je Šarčević i dodao da će u školama biti i rezervnih.

Kada su u pitnju vrtići, oni rade od maja, početne muke su bile kada je osoblje imalo koronavirus, ali su se svi držali pravila.

„Isto će tako biti i od jeseni“, istakao je Šarčević.

On je naveo da će problem biti sa gimnazijama, koje će morati da rade sistem nedelja za nedelju. Kod stručnih škola neće biti takvih problema, jer praktična nastava oslobađa prostor za toretsku nastavu.

Kako je naveo, medicinskim školama neće biti preporučena praktična nastava.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (23)