probni test iz matematike Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Iako je odluka o povratku đaka u škole široko prihvaćena u javnosti, i stručnoj i laičkoj, makar tri razloga za strah - ili barem nemoumice postoje pred prvi septembar: kako će funkcionisati model "semafora", kako će se iz jednog centra pratiti čak 1.760 škola i da li same škole imaju dovoljno kapaciteta da kontrolišu "epidemijsku sliku"?

Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije rekla je za Nova.rs da su sindikati prvi put u utorak bili pozvani na sednicu Kriznog štaba, te da bi trebalo nastaviti sa ovim trendom. Ona je istakla da je novi model koji je predložio Štab preuzet iz Evrope, a da je sindikat pozdravio polazak u škole.

„Mi smo dali neke informacije koje Krizni štab ne može da ima. Što se tiče ovog modela, on je razrađen u nekoliko evropskih zemalja, a cele prošle godine bio je u Austriji, Sloveniji. Nadam se da oni nisu samo prepisali model nego i način organizacije. Mi smo iz prethodne godine kalendarske, a dve godine školske, shvatili da je svaka nastava osim interaktivne direktno loša. Mi smo pozdravili povratak u školske klupe i povratak na časove od 45 minuta, o tome nema zbora“, rekla je Janković za Nova.rs.

Jasna Janković Foto:Ivan Dinić/Nova S

Ona je istakla da tzv. Semafor model, gde imamo zelenu, narandžastu i crvenu boju predstavlja dobro rešenje, ali koje tek treba da bude razrađeno jer postoje određene nejasnoće.

„Zelena zona znači da imate mali broj zaraženih i tamo su časovi 45 minuta. Onda, kada se poveća broj zaraženih mi ulazimo u narandžastu zonu, ali ne znamo tačno koji je to broj. To ostaje da vidimo. Taj model znači da idemo jedan u školu, a drugi dan uživo. Ukoliko se pogorša i ovaj model, onda se ulazi u crvenu zonu kada se prelazi isključivo na onlajn nastavu”, kazala je Janković.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbija naglašava da je dobro što se ovim modelom prepoznaje razlika u brojevima zaraženih širom zemlje, što dalje znači da ne moraju svi ići na onlajn nastavu ako je negde epidemiološka situacija dobra.

„Naša ideja je bila da se lokalne samouprave više angažuju kako bi pratile epidemiološku situaciju. Lakše je njima da prate 10 škola, nego da se sa jednog mesta prati 1.760 škola. Može se desiti, a verovatno će se i dešavati, da recimo u jednog delu Srbije nastava ide 45 minuta, a drugi deo ide onlajn. Dakle, polazak u školu pozdravljamo, ovakav model pozdravljamo, a sve ostale detalje čekamo. Jeste Krizni štab rekao svoje, ali škole čekaju i dalje plan šta će profesori i nastavnici raditi od septembra. Mi još uvek ne znamo ko radi presek stanja broja zaraženih, kome mi to šaljemo, ne znamo da li lokalnoj samoupravi treba pomoć. Puno je tu nejasnoća“, zaključila je Janković.

Direktor gimnazije u Čačku Ivan Ružičić rekao je u izjavi za Nova.rs da škole još uvek nisu dobili nikakvo zvanično uputstvo od Ministarstva prosvete, te da jedino što za sada zna dolazi iz medija.

„U principu, nama neće biti problem da to organizujemo. Što se nas tiče, odluka da se pređe na nastavu od 45 minuta skroz je prihvatljiva, budući da mi imamo razrađen mehanizam kontrole i prevencije koronavirusa u našoj školi. Odeljenske starešine upisuju informacije od roditelja da li je dete zaraženo, a meni šalju imena učenika koji imaju infekciju. Mi konstantno pratimo stanje I brinemo o zdravlju naših učenika“, kazao je Ružičić za Nova.rs.

On je naglasio da rešenje nije loše I da mu se dopada što dolazi do decentralizacije u odlučivanju.

„Ja odgovaram za moju školu i svakog dana ću imati podatke vezane za našu školu. Dakle, pozdravljamo odluku i pridržavaćemo se svih mera, pratiti stanje i pravovremeno obaveštavati koga treba“, rekao je Ružičić.

Naš portal razgovarao je i roditeljima osnovaca i na osnovu njihovih mišljenja zaključili smo da se oni raduju početku školske godine, ali da nisu sigurni kako će sve izgledati I da li će se u nekom trenutku preći na onlajn nastavu.

„Ja kao roditelj pozdravljam odluku da se đaci vrate u školske klupe, zaista je bilo vreme da se to jednom desi. Što se tiče samih modela, oni su mi jasni, nema tu velikih problema. Međutim, ono u šta ja nemam poverenja jeste kako će škole to sprovoditi i kako će lokalne samouprave pratiti to sve. Tu treba pratiti zdrastvene stanje dece tokom celog dana, da li nose maske ili koriste sredstva za dezinfekciju ruku. To škole do sada nisu radile i smatram da nema kapaciteta da se to sprovede u delo. Plašim se da će se vrlo brzo preći na nastavu od 45 minuta“, rekla je Katarina iz Valjeva za Nova.rs.

Gotovo identično mišljenje ima i Nataša, majka dvojice učenika iz Beograd, koji pohađaju prvi i drugi razred osnovne škole. Ona kaže da joj je drago što će se deca vratiti u škole, jer su već izgubili godinu i po dana kvalitetnijeg obrazovanja.

„Drago mi je što će se učenici vratiti u školske klupe i što će normalno krenuti u školu. Nadam se da neće doći do pogoršanja situacije sa koronavirusom, jer su đaci već izgubili godinu i po dana zbog skraćenih časova i odlaska na onlajn nastavu. Upoznata sam sa ovim modelima nastave, ali nisam 100 odsto sigurna kako će to izgledati u praksi. U svakom slučaju radujem se polasku u školu mojih sinova od 1. septembra, ali strahujem da se situacija ne pogorša i sve ne vrati na onlajn rad”, zaključila je Nataša.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare