Foto:Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Ostalo je dve nedelje do početka školske godine, a još uvek se ne zna kako će taj početak izgledati. Iz Ministarstva prosvete za Nova.rs kažu da se čeka zvanična odluka Kriznog štaba kako bi se roditeljima saopštio model po kojem će njihova deca ići u školu. Direktori škola kažu da će, uprkos svemu, spremni dočekati svaki mogući scenario - nažalost, već imaju iskustva. U međuvremenu, nastavnici, roditelji i đaci čekaju da u poslednjem momentu saznaju da li će se viđati i časove držati preko računara ili uživo u učionicama.

„Sve zavisi od toga kako će se razvijati pandemija i kako će se povećavati brojke. U skladu sa time biće nastavljena i organizacija nastave koja će odgovarati datom stanju. Spremni smo na sve moguće scenarije. Nažalost, imamo iskustva. Godinu i po dana ovo već traje. Mi smo čitavu proceduru sa irganizacijom nastave već prošli protekle školske godine“, kaže za Nova.rs direktor beogradske Osnovne škole „Josif Pančić“ Milan Bajić.

Prema njegovim rečima, nastava se prilagođavati u zavisnosti od broja zaražnih.

„Bolje je nego prošle godine, jer je barem deo stanovnišrva vakcinisan. Vakcine su dostupne sve zavisi od pameti ljudi. U mojoj školi zaštićeno je više od 80 posto kolektiva, neki su vakcinisani, a neki su preležali koronu“, kaže Bajić.

Aleksandar Markov iz Foruma beogadskih gimnazija  kaže da je to što se još uvek ne zna kako će izgledati početak školske godine neozbiljno.

„Uvek smo u fazi nekog čekanja da se nešto desi, umesto da delujemo proaktivno“, kritika je koju upućuje Kriznom štabu i Ministarstvu prosvete.

On smatra da bi školska godina, barem na početku, trebalo da se odvija uz redovne časove od po 45 minuta.

„Stadioni puni, organizuju se koncerti i vašari – u takvoj situaciji slati decu na kobinovanu ili onljan nastava je potpuno pogrešna poruka. Više se misli dna Guču, Bir fest, nego na školu. Jedino pravo rešenje je da se deca barem krenu normalno, da se vide bam na početku. Kada su sve pustili, neka puste i to“, kaže Markov.

Dragan Milović je otac dve devojčice koje trebaa da krenu u četvrti i osmi razred jedne beogradske osnovne škole. Rešio je da ni sebi ni ćerkama ne diže pritisak pred početak školske godine, pa ni ne prati vesti.

„Zašto da se zamaram kada će nadležni do početka školske godine 100 puta nešto da saopšte i promene stav. Straja ćerka, buduća osmakinja je vakcinisanan, pa se ove škoslke godine osećamo mnogo sigurnije. Mlađa, četvrtakinja, će svakako redovno krenuti u školu, a za posle ćemo videti“, kaže Milović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare