Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Tokom epidemije virusa korona u Srbiji nije bilo nestašice lekova, istakla je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić i dodala da je naša zemlja iz krize izašla sa novim iskustvom i sa definisanom strategijom za mogući novi talas.

„Izbegli smo nestašicu lekova ne samo za kovid pacijente, već i za sve ostale pacijente jer su postavljeni jasni ciljevi. Svakodnevno smo izveštavali predsednika Srbije i Krizni štab sa kojim lekovima raspolažemo i sa kojim količinama“, rekla je Škodrić.

Kaže da su od svih proizvođača dobili uveravanje da neće biti problema sa snadbevanjem lekovima, ali da je onda stigla zabrana izvoza lekova od strane većine zemalja.

„Svakodnevnim praćenjem zaliha, centralizacijom nabavke lekova ali i drugim poslovima izašli smo sa pozitivnim rezultatom“, navela je Škodrić na Onlajn konferenciji „Zdravstvo u Srbiji posle pandemije“ koju je organizovala Color Press Group.

Podseća da je formiran centralni magacin za kovid lekove kako bi se obezbedila ravomerna distribucija lekova, da je RFZO dežurao 24 sata dnevno i gde se pojavi veći broj novozaraženih u roku od nekoliko sati distribuirane su potebne količine lekova.

„Na ovaj način nismo stvarali veštačke zalihe u magacinima zdravstvenih ustanova, a svaka ustanova je imala dovoljne količine medikamenata“, navela je ona.

Dodaje da su terapijski protokoli za kovid pacijente više puta menjani i da se sada očekuje šesta verzija terapijskih protokola.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar