Ovo je napad na kulturu i na slobodu izražavanja, ocenila je Maja Stojanović, izvršna direktorka Građanskih incijativa gostujući u jutarnjem programu NOVA S, komentarišući jučerašnji napad huligana i cepanje radova na izložbi u okviru festivala "Novo doba".

Naime, grupa od 15 mladića, sa maskama, crnim fajerkama i kapuljačama upala je sinoć na izložbu u okviru festivala “Novo doba”, bacila suzavac i pocepala izložene radove.

Strip grupa koja je autor ovog događaja veče pre toga prijavila je policiji pretnje smrću, ali je uprkos tome došlo do napada.

Izložba se održava u Staroj kapetaniji, a nakon deljenja pojedinih “crnohumornih” stripova po društvenim mrežama je krenula lavina negativnih reakcija, nakon čega je prvo došlo do pretnji smrću autorima izložbe, da bi sinoć došlo i do upada.

„S jedne strane komentari su me uplašili, ali ne zbog tih pretnji, već zbog površnosti koja je zavladala u društvu. Sve posmatramo bez konteksta i bilo šta što se pojavi na mrežama mi ili podržimo ili ocrnimo“, rekla je Maja Stojanović.

Ona je istakla da je to napad na kulturu.

„Čini mi se da je kultura jedini segment koja ima pravo i može da na neki način pomera granice i preslikava stvarnost. Ovo je bio napad na slobodu izražavanja koja je našim Ustavom i međunarodnim konvencijama potpuno zaštićena“, rekla je Maja Stojanović.

Dalibor Novak, jedan  od autora izložbe naveo je da je najnoviji rad sa te izložbe star – 20 godina.

„Prestali smo da radimo pre 20 godina. Niko osim Marka Somborca se više aktivno ne bavi stripom“, naveo je Novak.

On je posetio da je reč o andergraund sceni stripa sedamdesetih godina prošlog veka.

„Ništa od toga nije bio problem devedesetih godina. Nikada nismo doživeli nešto ovog tipa u istoriji srpske umetnosti – da su nekome pocepali izložbu“, ukazuje Dalibor Novak.

Kako je rekao – svako ko je ikada radio nešto, susretao se na internetu sa raznim komentarima.

„Iskreno, niko nije zamišljao da bi moglo da dođe do ovoga, pogotovo što su to stari radovi – očigledno nisu bili poznati široj javnosti. Srbija generalno ima tradiciju crnog humora. Mislim da nije potrebno objašnjavati izraze poput ‘Deda spalio Đenku’ iz ‘Maratonaca’. Ali, očigledno je ovo bilo nužno objasniti“, istakao je Dalibor Novak.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram