Slobodan Krstović Foto: Printscreen/YouTube/NALED

Direktor NALED za održivi razvoj Slobodan Krstović izjavio je da sistem javnih nabavki u Srbiji ne prepoznaje "zelene kriterijume" kao obavezujuće za naručioce i i najavio da će NALED sa Kancelarijom za javne nabavke i Ministarstvom zaštite životne sredine raditi na postepenom uvođenju tih kriterijuma.

Krstović je istakao da je jedna od 10 glavnih preporuka Sive knjige NALED uvođenje zelenih kriterijuma u sistem javnih nabavki po ugledu na zemlje članice Evropske unije iz okruženja Srbije, kao što su Slovenija i Hrvatska.

Kako je rekao, to bi se primenjivao u oblastima poput javnog transporta, izgradnje puteva, rekonstrukcije zgrada.

Kriterijumi bi se uvodili postepeno, postepeno objasnio je Krstović i predočio da b ponuđači morali da ispunjavaju određeni procenat zelenih kritetrijuma.

To znači, kako je ilustrovao, da bi se u izgradnji puteva 2. i 3. reda koristili reciklabilni materijali, da bi kritetijumi za rekonstrukciju zgrada bili energetska efikasnost ili predviđanje prostora za upravljanje otpadom.

Upitan kada bi zelene javne nabavke mogle da postanu obavezujuće u Srbiji, Krstović je odgovorio da bi izmene Zakona o javnim nabavkama, prema prvim planovima, trebalo da se dogode naredne godine.

Bonus video: Jelka Jovanović: Sveto trojstvo – korupcija, uništavanje životne sredine i kršenje ljudskih prava

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)