Stadlerov brzi voz
Stadlerov brzi voz Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

„Infrastruktura železnice Srbije“ u 2021. godini u realizaciji javnih nabavki ostvarila je uštede od oko 90 miliona dinara, zahvaljujući odgovornom, racionalnom i transparentnom poslovanju kompanije.

Kako se navodi u saopštenju, toliku razliku između procenjenih i postignutih ugovorenih vrednosti ostvarile su lane stručne službe „Infrastrukture železnice Srbije“ u realizaciji javnih nabavki. To znači da su nakon sprovedenih procedura javnih nabavki u prošloj godini dobijene ugovorene vrednosti koje su za oko 764 hiljade evra bile manje od prvobitno predviđenih planovima nabavki.

Sredstva koja je uštedela na ovaj način, „Infrastruktura železnice Srbije“ usmerila je u troškove tekućeg održavanja i rekonstrukcije železničke infrastrukture. U prošloj godini stručne službe „Infrastrukture železnice Srbije“ realizovale su Plan nabavki sa preko 98 odsto, što je doprinelo racionalnosti i efikasnosti poslovanja ove železničke kompanije, kao i realizaciji poslovnih ciljeva u oblasti održavanja železničke infrastrukture, bezbednosti i funkcionisanja saobraćaja vozova.

Pored toga, u realizaciji javnih nabavki „Infrastruktura železnice Srbije“ postigla je najviši nivo transparentnosti, što je doprinelo jednakom tretmanu ponuđača i povećanju konkurentnosti.

„Infrastruktura železnice Srbije“ počev od 1. jula 2020. godine, kada je na snagu stupio novi Zakon o javnim nabavkama, do kraja 2021. godine, ostvarila je uštede u realizaciji javnih nabavki od oko 185 miliona dinara, odnosno skoro 1,6 miliona evra.

Ostvarenim rezultatima u oblasti javnih nabavki svakako je doprinela striktna, dosledna i odgovorna primena novog Zakona o javnim nabavkama u proteklih godinu i po dana, uz domaćinsko poslovanje i poštovanje svih načela javnih nabavki.

Sve ovo lako se može proveriti na Portalu javnih nabavki, kao i na sajtu „Infrastrukture železnice Srbije“, gde se redovno objavljuju sva najznačajnija dokumenta iz ove oblasti, uključujući Pravilnik o javnim nabavkama i Godišnji izveštaj o radu Sektora za nabavke i centralna stovarišta, i na osnovu kojih se lako ostvaruje uvid u svaki potrošeni dinar u ovoj kompaniji.

Upravo na osnovu striktne i dosledne primene Zakona o javnim nabavkama, a zahvaljujući i ostvarenim rezultatima u ovoj oblasti u prethodnoj godini, Državna revizorska institucija ocenila je da u poslovanju „Infrastrukture železnice Srbije“ u 2021. nema bitnih primedbi u postupcima javnih nabavki, niti kršenja normi Zakona o javnim nabavkama i srodnih propisa.

Naime, na sajtu Državne revizorske institucije objavljen je Izveštaj o reviziji odazivnog izveštaja „Infrastrukture železnice Srbije“, a u Poslerevizionom izveštaju DRI o merama ispravljanja koje je ova železnička kompanija sprovela, ocenjuje se da su mere ispravljanja, opisane u odazivnom izveštaju koji je podnela ova železnička kompanija „zadovoljavajuće“.

Sektor za nabavke i centralna stovarišta u „Infrastrukturi železnice Srbije“, kao služba odgovorna za ove poslove, doprinela je na taj način svojim stručnim i profesionalnim radom da ova železnička kompanija uspešno realizuje svoje redovne poslove održavanja i projekte rekonstrukcije i modernizacije železničke infrastrukture.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar