Foto:promo

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" ocenili su da je najava predstavnika Ekološkog ustanka Aleksandra Jovanovića Ćute da će pozvati građane na jednočasovnu obustavu rada "olak i neodgovoran potez", koji može "rezultirati otkazima".

Predsednik tog sindikata Željko Veselinović je u saopštenju naveo da ta najava Jovanovića može rezultirati i „rasipanjem energije radnika za neki budući generalni štrajk koji će se konkretno ticati njihovog života i egzistencije“.

Istakao je „da je borba za životnu sredinu i zdravo okruženje od izuzetne važnosti za celu Srbiju“ i da nema cenu, ali da, kako je naveo, „probleme ne treba mešati sa obustavom rada, jer te dve stvari nemaju nikakve veze“.

Dodao je da, po zakonu, „isključivo sindikat ima pravo i mogućnost da organizuje i pozove na štrajk“.

„Generalni štrajk pod ovakvim uslovima i neorganizovan je praktično nemoguć, a da ne ostavi ozbiljne posledice po sve one koji budu prihvatili poziv da učestvuju u obustavi rada, jer ih poslodavci mogu sasvim opravdano ostaviti na ulici“, rekao je Veselinović.

Ocenio je i da pozivi na “ad hok” štrajkove „idu u korist isključivo onima protiv kojih treba štrajk organizovati“.

Jovanović je rekao da ukoliko ni nakon blokada u subotu ne budu prihvaćeni zahtevi ekoloških organizacija o kompaniji Rio Tinto, uslediće radikalizacija protesta i poziv na jednočasovnu obustavu rada.

Jovanović je za jučerašnji list Nova rekao da će na jednočasovnu obustavu rada biti pozvani „bukvalno svi“.

Bonus video – Ćuta: Da vidim koja će to policija da takne bilo koga na blokadama

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare