Javni beležnici: Katastar neažuran, nemamo potpuni uvid

Društvo 13. jun. 202019:04
Podeli:
Foto: Shutterstock

Javnobeležnička komora (JKS) pozvala je danas Republički geodetski zavod (RGZ) da predloži podzakonski akt kojim bi se, u skladu sa zakonom, regulisalo izdavanje izvoda iz katastra, čime bi prestala potreba građana da podnose zahteve na šalterima RGZ.

Komora je pozvala predstavnike RGZ i da zajedno sa predstavnicima JKS i Ministarstva pravde pronađu najbolje zajedničko rešenje koje će biti usklađeno sa zakonom, a da bi se građanima Srbije obezbedila efikasna i brza usluga, uz neupitnu pravnu sigurnost.

Povodom navoda da javni beležnici opstruišu digitalizaciju sistema i postupak izdavanja elektronskog lista nepokretnosti, JKS u saopštenju ističe da su pravna sigurnost građana i striktno poštovanje svih zakona i propisa osnovni prioriteti u radu javnih beležnika.

Imajući u vidu da RGZ do pre nekoliko dana, dve godine Vladi nije predložio usvajanje podzakonskog akta o načinu izdavanja izvoda iz katastra, javni beležnici nisu imali zakonski osnov da građanima pruže tu uslugu, navela je JKS.

Uspostavljanjem elektronske razmene podataka između pravosudnih i drugih državnih organa, od 2018. godine javni beležnici su povezani sa katastrom nepokretnosti i od tada radi provere pravnog statusa nepokretnosti, po službenoj dužnosti, preuzimaju izvode iz registra katastra nepokretnosti i to ne naplaćuju strankama.

„Apsolutno je netačna tvrdnja plasirana u javnosti da javni beležnici opstruišu ovaj postupak kako bi od stranaka naplaćivali taksu za štampanje izvoda“, istakla je Komora.

Komora je ukazala i da je nezakonito rešenje iz predloga uredbe, koju je uputio RGZ, da javni beležnici od stranaka naplaćuju taksu i potom je prosleđuju RGZ.

Neprihvatljivo je, smatra JKS, da javni beležnici kao deo pravosudnog sistema elektronsku komunikaciju sa Zavodom obavljaju preko komercijalnih mejlova, a što je predviđeno spornim predlogom RGZ.

U saopštenju se dodaje da je RGZ bio dužan da javnim beležnicima omogući potpuni uvid u ažurne podatke Geodetsko-katastarskog informacionog sistema i njihovo preuzimanje, što sada nije slučaj.

Imajući u vidu da podaci u eKatastru, u koji javni beležnici imaju uvid od 2018, kasne i po više dana, javni beležnici su prinuđeni da od stranaka traže papirni izvod, ažuran na dan izdavanja, kako bi pravni posao bio siguran za sve učesnike, odnosno kako bi se izbegle sve moguće zloupotrebe i prevare, ukazuje JKS.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar