Foto: N1

Republički geodetski zavod (RGZ) pozvao je danas sve javne beležnike, geodetske organizacije i ostale institucije koje koriste podatke katastra nepokretnosti, da radi efikasnosti rada i u interesu građana, koriste mogućnosti direktnog i besplatnog pristupa Geodetsko katastarskom informacionom sistemu katastra nepokretnosti.

U saopštenju RGZ tvrdi se da javni beležnici i druge institucije u kojima građani ostvaruju svoja prava, ne koriste pomenute mogućnosti koje su im dostupne od 7. jula ove godine kad je počela primena Uredbe o uslovima za izdavanje izvoda iz lista nepokretnosti i lista voda iz Geodetsko katastarskog informacionog sistema.

RGZ navodi da je od 7. jula do 11. septembra ukupan broj podnetih zahteva za izdavanje listova nepokretnosti na šalterima Službi za katastar nepokretnosti smanjen je za samo 50 odsto.

Za isti procenat je umanjen broj podnetih zahteva za izdavanja lista nepokretnosti za potrebe postupaka u nadležnosti javnih beležnika (overa ugovora, ostavinskih postupaka i slično), dok je samo za 30 odsto smanjen broj zahteva od strane drugih državnih organa i javnih preduzeća, tvrdi RGZ.

Zbog toga je RGZ podsetio građane da nisu dužni da pribavljaju izvode iz lista nepokretnosti za potrebe ostvarivanja svojih prava pred javnim beležnicima, geodetskim organizacijama, institucijama socijalne i zdravstvene zaštite, javnim službama za priključenje komunalne infrastrukture, registracije gazdinstava i drugih.

Shodno pomenutoj Uredbi, javni beležnici bi trebalo da jednim „klikom“ građanima izdaju izvod iz lista nepokretnosti i to besplatno za sve poslove kod javnih beležnika u kojima je taj izvod potreban.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar