Foto: N1

Za 20 individualnih konsultanata na projektu "Unapređenje zemljišne administracije” Republički geodetski zavod (RGZ) je tokom proteklih pet godina platio više od milion i po dolara, objavio je antikorupcijski portal Pištaljka.rs.

Konsultanti iz raznih oblasti od prava, preko sekretarskih, administrativnih, poslova nabavke i menadžerskih poslova, do IT konsultanata i konsultanata za kvalitet podataka, finansirani su iz kredita Svetske banke, koji otplaćuju građani Srbije.

Kako je precizirano, četiri severnomakedonska konsultanta, uključujući i bivšeg direktora tamošnjeg katastra, koji su angažovani zbog iskustva u sličnom projektu Svetske banke u toj zemlji, bili su pod istragom severnomakedonskih vlasti upravo zbog učešća u projektu koji se sprovodi u Srbiji.

Brojka od milion i po dolara, međutim, nije konačan trošak za različite konsultante, jer je odlukom Vlade Srbije zatraženo da se taj projekat produži za još dve godine, što je Svetska banka odobrila.

Pištaljka navodi i da je, osim što je odobrila da umesto ove, rok za okončanje projekta unapređenja katastra bude 2022. godina, Svetska banka odobrila i dodatno zaduženje od 22,9 miliona dolara, a prvi kredit iznosio je 44 miliona dolara.

Prema podacima koji su objavljeni na sajtu Svetske banke, a prenosi ih Pištaljka, najviše novca dobio je direktor projekta Unapređenje zemljišne administracije Dragan Pavlović, koji je angažovan u oktobru 2015. godine, a vrednost ugovora mu je bila 176.666 dolara, pa ispada da mu je mesečni honorar bio oko 3.000 dolara.

Zvanična zarada direktora RGZ Borka Draškovića, objavljena u Informatoru o radu, iznosi 186.753 dinara.

Pištaljka ukazuje i da, iako troškovi za angažman konsultanata padaju na teret građana, oni nisu ni državni službenici ni nameštenici, tako da im primanja nisu određena zakonom.

U informatoru o radu RGZ oni se ne spominju, pa se građani o troškovima za raznorazne savetnike mogu informisati samo na sajtu Svetske banke, ukoliko znaju engleski jezik.

Osim individualnih konsultanata, Svetska banka je odobrila i da se bez tendera, direktnim putem, izabere Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) za sprovođenje obuka državnih službenika za izdavanje elektronskih građevinskih dozvola i za to im je plaćen 271.191 dolar.

U osnivanju NALED 2006. godine učestvovala je i predsednica Vlade Ana Brnabić, koja je sa mesta predsednika Upravnog odbora te organizacije otišla na funkciju ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu, odakle je izabrana za premijerku.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar